Annons

Bjørndalen om Hanevold: "Grundpelaren"

Efter Halvard Hanevolds bortgång är det en hel skidskyttevärld som sörjer.
Den trefaldige OS-mästaren hittades död i sitt hem endast 49 år gammal.
"Han var grundpelaren i vårt lag", skriver Ole Einar Bjørndalen på Instagram.
Skidskytte • Publicerad 4 september 2019
Halvard Hanevold. Arkivbild.
Halvard Hanevold. Arkivbild.Foto: Mikhail Metzel

Bjørndalen, en av världens största skidskyttestjärnor, var landslagslagkamrat och efter karriären även expertkommentatorkollega i tv med Hanevold.

"Halvard var grundpelaren i vårt lag i så många år. Fantastisk person och utövare med ett stort hjärta och alltid gott humör. Vila i frid", skriver Bjørndalen på Instagram.

Annons

Den tidigare skidskyttens bortgång har berört många, även långt utanför Norge. Sportens stora affischnamn under senare år, fransmannen Martin Fourcade, uttrycker sin sorg i ett inlägg på Instagram:

"Han var den första skidskyttestjärnan som jag lade märke till när jag var på min första världscuptävling. Han log alltid och slutade aldrig att upptäcka nya saker. En otrolig idrottare med ett fantastiskt psyke. Alla mina tankar går till Sandra och familjen", skriver Fourcade.

I Ryssland, där skidskytte är mycket populärt, är det en stor nyhet, enligt VG.

"Han var en legend. Han var en idol för många barn och unga, inte bara i Norge men i hela Europa och självklart i Ryssland", skriver journalisten Nikolaj Mysin i tidningen Sovjetskij Sport.

"Alltid lika glad"

OS-guldmedaljören hittades död i sitt hem i Asker under tisdagen. Totalt tog han 22 mästerskapsmedaljer innan han avslutade karriären 2010. Efter sin karriär har han arbetat som expertkommentator för NRK.

Även de svenska skidskytteprofilerna sörjer.

– Jag blev alldeles kall när jag hörde det, jag rös i hela kroppen. Så fruktansvärt. Vi tävlade ju ihop i många år och sedan träffades vi i jobbet som expertkommentatorer, säger Magdalena Forsberg till Expressen.

– Han var otroligt framgångsrik och väldigt ambitiös. Alltid glad, men lämnade ingenting åt slumpen. Det gällde i jobbet som kommentator också, han var alltid lika påläst, fortsätter hon.

Iklädd nummerlapp i korridoren

Björn Ferry delar bilden som Magdalena Forsberg målar upp. För Expressen berättar han att de svenska skidskyttarna brukade stå i hotellkorridoren och låtsasskjuta mot pricktavla, iklädda mjukisbyxor.

Men inte Hanevold.

Annons

– Han tog på sig skiddräkt, nummerlapp, stavar och skidorna. All utrustning. Så stod han i hotellkorridoren och ”torrklickade”. Allting för att göra det så tävlingslikt som möjligt, säger Ferry till tidningen.

Hanevold efterlämnar fru och två barn. Dödsorsaken är än så länge okänd.

Marie Carlsson/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons