Annons

Nytt fiasko kring EU:s toppjobb

EU:s stats- och regeringschefer slet i nästan ett dygn – men kan ändå inte enas om de nya topposterna i unionen.
Nästa försök görs redan på tisdagen efter ett utdraget fiasko i Bryssel.
EU • Publicerad 1 juli 2019
EU-flaggor slokar i gryningen i Bryssel när EU:s stats- och regeringschefer suttit hela natten men ändå inte enats om vem som ska få vilket toppjobb.
EU-flaggor slokar i gryningen i Bryssel när EU:s stats- och regeringschefer suttit hela natten men ändå inte enats om vem som ska få vilket toppjobb.Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Arton timmar hann gå mellan inledningen i söndags kväll och det bistra beskedet via Twitter vid lunchtid på måndagen. Inte den här gången kunde EU-ledarna enas.

"Permanente Rådsordföranden Tusk avbryter mötet och återinkallar det till klockan 11 i morgon", skriver Donald Tusks talesman Preben Aamann på Twitter.

Annons

Statsminister Stefan Löfven (S) är inte nöjd.

– Jag önskar att vi hade kommit i mål med ett förslag, men det har vi inte gjort. När vi är överens om en kandidat så ska ju den också få majoritet i parlamentet. Så det är ju två majoriteter som ska åstadkommas här och det har vi inte lyckats med, säger statsministern på väg ut efter ett sömnlöst möte.

"Inte snyggt"

Det finns flera anledningar till bakslaget. Att EU:s olika partigrupper ska föra fram så kallade toppkandidater som sedan ska tävla om rollen som kommissionsordförande gillas av EU-parlamentet – men inte av många premiärministrar och presidenter.

– Dels är det det här spetskandidatsystemet som flera inte tycker om alls. Sedan finns det flera som inte tycker att kandidaterna räcker till. Vi har försökt med olika varianter och sätta ihop det här paketet eller pusslet med de fyra positionerna. Och det har vi inte fått till. Så enkelt är det, säger Löfven.

Frankrikes president Emmanuel Macron är bister.

– Det ser inte snyggt ut vare sig för rådet eller för Europa, konstaterar Macron på väg ut från mötet.

Frans och Kristalina

EU-ledarnas "arbetsförmedlare", permanente rådsordföranden Donald Tusk försökte arbeta fram en paketlösning där nederländske socialdemokraten Frans Timmermans skulle blir kommissionsbas, tyske kristdemokraten Manfred Weber parlamentets talman och bulgariska världsbankschefen Kristalina Georgieva skulle få ta över Tusks jobb som rådsordförande.

Georgievas namn – eller snarare uppdrag – har dock väckt frågetecken, eftersom hon inte har någon egen erfarenhet som stats- eller regeringschef, vilket anses vara ett krav för att leda just stats- och regeringschefernas arbete.

Sedan Tusks paketlösning inte fått tillräckligt med stöd har också Georgievas kandidatur flyttats över till att snarare i stället gälla posten som ny utrikeschef, meddelar Bulgariens premiärminister Boyko Borissov efter mötet.

"Utanför boxen"

Sannolikt får Tusk nu återigen börja om från början. Det är åtminstone vad Stefan Löfven räknar med.

Annons

– Nu gäller det att tänka utanför boxen och inte bli fast i det som har varit. Det är ingen idé att arbeta vidare med exakt samma förslag, säger statsministern.

– Vi får titta på alla möjliga varianter naturligtvis, både partier på olika positioner, men också namn. Det är vår skyldighet. Vi har ett ansvar att lägga fram ett förslag.

Om Timmermans fortfarande kan vara aktuell återstår att se. Nederländaren har dragit på sig starkt motstånd från en rad länder i Öst- och Centraleuropa som ogillat hur han agerat mot rättsstatsläget i framför allt Ungern och Polen.

Löfven vill dock inte tala personer.

– Jag tänker inte stå och spekulera i några olika namn här. Nu gäller det att se till att få en helhet som kan passa, säger statsministern i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons