Annons
Nyheter

Gränskontroll mot Sverige föreslås i Danmark

Dansk Folkeparti vill ha gränskontroll mot Sverige för att förhindra att svenska kriminella korsar gränsen.
Att kriminella från Sverige begår brott i Danmark stämmer, men det finns också många exempel på motsatsen, enligt svensk polis.
Danmark (TT) • Publicerad 19 februari 2019
Svensk polis vid gränskontrollen på Öresundsbron. Arkivbild.
Svensk polis vid gränskontrollen på Öresundsbron. Arkivbild.Foto: Erland Vinberg/TT

-Det är ju ett mörkertal, men jag skulle säga att det är fifty-fifty, säger Patrik Andersson, kommissarie vid polisens regionala underrättelseenhet.

Han tycker att det förslag som nu läggs fram i det danska folketinget är "lite ihåligt", som han uttrycker det. För även om alla som åker in i Danmark måste visa sina pass stoppas inte kriminaliteten.

Annons

Sedan 2015 har Sverige inresekontroll för resenärer från Danmark och det stoppar inte danskar från att begå brott i Sverige, konstaterar Patrik Andersson.

Samtliga passager

Att Dansk Folkeparti, som är Danmarks näst största parti, lägger fram förslaget i folketinget just nu gör det till en potentiell valfråga. Folketingsval måste hållas senast i juni, på ett datum som spikas av statsministern. Gränskontrollen föreslås bli permanent och gälla vid samtliga passager från Sverige till Danmark.

-Vi har goda erfarenheter av gränskontrollen mot Tyskland. Där avvisar vi riktigt många illegala invandrare och fångar också en del kriminella och detta vill vi gärna överföra också till den svenska gränsen, säger Martin Henriksen, invandringspolitisk talesperson för Dansk Folkeparti.

Kontrollen skulle hindra svenska kriminella att passera gränsen, menar han.

-Jag är helt säker på att vi kan lyckas bättre i arbetet mot den gränsöverskridande kriminaliteten om vi inför en gränskontroll och jag tror också att vi kan fånga upp en del illegala invandrare som i dag kan färdas helt fritt in i Danmark.

Stark motvilja

I botten finns en stark motvilja mot svensk invandrings- och asylpolitik. Redan 2002 talade Dansk Folkepartis dåvarande partiledare Pia Kjærsgaard om möjligheten att "sätta en klaff i Öresundsbron".

-Det är inte någon hemlighet att vi är bekymrade över den svenska utlänningspolitiken, som vi anser är extremt olämplig och som har gjort att det har kommit riktigt många människor till Sverige. Det gör också att det uppstår situationer i Sverige som vi måste skydda oss emot, säger Martin Henriksen.

Huruvida en majoritet i folketinget kommer att ställa sig bakom förslaget vågar han inte sia om. När Dansk Folkparti föreslog gränskontroll vid den tyska gränsen fanns det inledningsvis ett motstånd, men sedan gick förslaget igenom, konstaterar han.

-Det kan hända att det blir likadant nu, att de andra partierna stretar emot lite, men förhoppningsvis slutar det med att det accepteras att detta är det riktiga att göra.

Inga invändningar

Inrikesminister Mikael Damberg (S) har inga invändningar mot Dansk Folkepartis förslag. Han påpekar att Sverige har gränskontroller mot Danmark i dag, eftersom regeringen anser att det finns ett terrorhot och för att den anser att EU:s yttre gränskontroll inte fungerar riktigt bra.

Annons

-Danmark måste reda ut hur de vill sköta sina gränskontroller på samma sätt som vi i Sverige sköter våra inre gränskontroller, säger han.

Förslaget väcker oro bland pendlare. Det skulle få stora konsekvenser för de tusentals pendlare som varje dag reser över sundet, anser Michael Randropp, talesperson för pendlarklubben Kystbanen.

-Risken är markant färre avgångar och längre restid. Det kommer att innebära att fler slänger in handduken och säger att nu kan vi inte längre – nu får vi arbeta i det landet vi lever i och inte i den region vi bor i, säger han till DR.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons