Annons

Grekisk ekonomi ska lyfta nästa år

Ekonomi • Publicerad 7 oktober 2019
En svart katt promenerar i förgrunden av Akropolis. Arkivbild.
En svart katt promenerar i förgrunden av Akropolis. Arkivbild.Foto: Petros Giannakouris

Grekisk ekonomi är på väg att stärkas, i alla fall enligt det budgetförslag som landets regering lämnat över till parlamentet. Enligt förslaget kommer BNP-tillväxten nästa år stiga till 2,8 procent från nuvarande 2 procent samtidigt som arbetslösheten sjunker från 17,4 till 15,6 procent.

Greklands statskuld budgeteras samtidigt att minska till 167,8 procent av BNP vilket betyder 331 miljarder euro. Detta jämfört med förväntade 173,3 procent i år.

Annons

Tillväxtprognosen är dock betydligt mera positiv än synen hos de europeiska långivare som bistått landet, dessa tror i stället på en tillväxt på 2,2 procent under 2020.

Konservativa Ny demokrati och dess ledare Kyriakos Mitsotakis vann valet i somras efter vallöften om att lyfta tillväxten genom bland annat skattelättnader och en privatiseringsvåg.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons