Annons
Nyheter

Greta-effekten: Detta har hänt

Klimatstrejker i över hundra länder, möte med påven och talare på FN:s klimattoppmöte. I augusti förra året satte sig då 15-åriga Greta Thunberg utanför svenska riksdagshuset för att klimatstrejka. Detta har hänt sedan dess:
Samhälle • Publicerad 23 september 2019
I augusti förra året började Greta Thunberg skolstrejka för att belysa klimatkrisen.
I augusti förra året började Greta Thunberg skolstrejka för att belysa klimatkrisen.Foto: Jessica Gow/TT

20 augusti 2018: Greta inleder sin klimatstrejk

Greta Thunberg sätter sig utanför riksdagen i Stockholm med ett plakat där det står "Skolstrejk för klimatet". Hon sittstrejkar varje dag fram till valet för att uppmärksamma klimatfrågan. Därefter fortsätter hon med sin skolstrejk varje fredag.

Annons

9 september 2018: Bjuds in av Schwarzenegger

Thunberg bjuds in till Arnold Schwarzeneggers årliga högnivåmöte för klimatet, R20 Austrian World Summit. "Du inspirerar mig. Fortsätt i skolan och jag skulle gärna vilja bjuda in dig till Wien och R20 så du kan inspirera ännu fler", skriver Schwarzenegger på Twitter.

30 november 2018: Klimatmanifestationer i hela Sverige

Klimatmanifestationer genomförs i omkring hundra svenska städer. Manifestationerna är delvis inspirerade av Thunbergs skolstrejk. Samtidigt gör tusentals australiska skolelever som den svenska 15-åringen och skolkar för att strejka för klimatet.

3 december 2018: Talar på FN:s klimatmöte

”Ni säger att ni älskar era barn över allt annat, ändå berövar ni dem deras framtid. Vi är inte här för att vädja till världens ledare att bry sig, utan för att berätta att förändringens tid är här, vare sig ni vill eller inte. Tack”, säger Greta Thunberg i sitt tal på FN:s klimatmöte i polska Katowice.

7 januari: Malena Ernman förklarar

I ett Facebookinlägg skriver Malena Ernman, mamma till Greta Thunberg, att dotterns engagemang för klimatet är helt på hennes eget initiativ och att arbetet sker ideellt. Detta efter att det kommit påståenden om motsatsen, skriver SVT Nyheter.

23 januari: Talar i Davos

Thunberg har fyllt 16 år och håller tal under Världsekonomiskt forum i schweiziska Davos.

Annons

24 januari: Tiotusentals demonstrerar i Bryssel

32 000 skolungdomar demonstrerar i Bryssel mot klimatförändringarna. De är inspirerade av Thunbergs klimatstrejk. En vecka tidigare har över 10 000 skolungdomar i Bryssel demonstrerat för en bättre miljö.

3 mars: Merkel stöttar klimatprotester

I en video på sin officiella hemsida säger tysklands förbundskansler Angela Merkel att hon "välkomnar att unga människor, skolungdomar, demonstrerar och kräver att vi måste göra något snabbt åt klimatförändringarna", enligt BBC.

13 mars: Nomineras till fredspris

16-åringen nomineras till Nobels fredspris, skriver Verdens Gang.

14 mars: Forskare stöder skolstrejken

270 klimatforskare från svenska universitet ställer sig bakom kraven som Thunberg och de tiotusentals unga som strejkar för klimatet har.

15 mars: Global strejk för klimatet

I över 120 länder klimatstrejkar hundratusentals unga, inspirerade av Thunberg. De världsomfattande klimatmanifestationerna – över 1 000 enskilda enligt nyhetsbyrån AFP – syftar till att få politikerna att skynda på arbetet med att nå de internationellt överenskomna klimatmålen.

Annons

29 mars: Samlar tiotusentals tyskar

Över 20 000 ungdomar ger sig ut på Berlins gator för att protestera mot klimatförändringarna tillsammans med Thunberg.

I början av april deltar omkring 50 000 människor i klimatprotester i flera schweiziska städer, enligt nyhetsbyrån Keystone-ATS.

3 april: Löfven hyllar Greta

I ett tal i EU-parlamentet hyllar statsminister Stefan Löfven Thunbergs insatser för att samla unga i kampen mot klimatförändringarna.

16 april: Talar i EU-parlamentet

"Jag vill att ni får panik. Jag vill att ni ska agera som om huset brinner", säger Greta Thunberg inför EU-parlamentets miljö- och hälsoutskott i Strasbourg.

17 april: Träffar påven

Thunberg träffar påve Franciskus i Rom.

16 maj: Greta Thunberg på anrik tidskrifts omslag

Annons

Klimataktivsten pryder omslaget till Time Magazines aktuella nummer. Sedan tidigare finns hon på tidskriftens lista över världens 100 mest inflytelserika personer.

17 maj: Utses till hedersdoktor

Universitetet i belgiska Mons utser 16-åringen till hedersdoktor, rapporterar Dagens Nyheter.

24 maj: Nästa globala strejk

En andra global strejk för klimatet genomförs, arrangerad av rörelsen Fridays for future. I över 100 länder strejkar hundratusentals människor, enligt rörelsen. Bland annat för att politiker ska följa Parisavtalet och stoppa uppvärmningen under 1,5 grader.

26 maj: Greta-effekt i EU-valet

Flera gröna partier går fram i EU-valet. Att miljöfrågan kommit upp på dagordningen mer beror till viss del på Thunberg och hennes aktion, tror statsvetare.

-Det andas Greta-effekt, säger Sofie Blombäck, lektor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet till TT.

2 juni: Brev från Dalai lama

"Det är väldigt uppmuntrande att se hur du har inspirerat andra unga människor att följa dig och att säga ifrån", skriver den tibetanske andlige ledaren Dalai lama i ett brev till 16-åringen.

Här saknas innehåll

Annons

7 juni: Får stort Amnesty-pris

Thunberg och miljörörelsen Fridays for future tilldelas Amnesty Internationals finaste pris – Ambassador of conscience award.

16-åringen har fått flera andra priser, bland annat franska regionen Normandies frihetspris och tyska priset Den gyllene kameran.

23 juli: Talar i nationalförsamlingen i Paris

I slutet av juli är Thunberg inbjuden att tala i nationalförsamlingen i Paris, hon passar då på att anklaga såväl politiker som medier för att ha misslyckats med att förmedla vad FN:s klimatpanels rapport säger om klimatet – och i stället lämnat över den uppgiften till den yngre generationen.

-Vi utmålas som de onda som måste berätta för människor om de här obekväma sakerna eftersom ingen annan vill det – eller vågar det, säger Thunberg i nationalförsamlingen.

14 augusti: Seglar över Atlanten

Som ett led i att resa utsläppsfritt väljer Thunberg att segla över Atlanten för att ta sig till FN:s klimattoppmöte. Före avfärden säger hon till TT:

-Jag har med mig kläder, böcker, lite brädspel som klarar av att det snurrar runt och en gosedjurskanin som jag har fått av en person som jag känner. Det kommer att bli utmanande, såklart, för alla på båten. Det måste man vänta sig.

28 augusti: Anländer till New York

Annons

Två veckor efter avfärd anlände Thunberg och övrig besättning till New York. Vid landstigningen på Manhattan hade hon ett tips till USA:s president:

-Mitt budskap till Trump är: Lyssna till vetenskapen! Men han lyssnar uppenbarligen inte.

31 augusti: Demonstrerar utanför FN-högkvarteret

Under ett enormt medieuppbåd demonstrerar Greta Thunberg tillsammans med amerikanska ungdomar vid FN-högkvarteret i New York.

"På egen hand kommer jag inte kunna uppnå särskilt mycket, men tillsammans så kan vi sätta klimatkrisen högst upp på dagordningen, där den självklart hör hemma idag", skriver Greta Thunberg i ett mejl till TT.

13 september: Miljöprotest utanför Vita huset

Greta Thunberg och ytterligare hundratals miljömedvetna i alla åldrar samlas utanför Vita huset i Washington DC i USA i en manifestation för miljön.

17 september: Mottar Amnesty Internationals finast pris

Greta Thunberg och miljörörelsen Fridays for future mottar Amnesty Internationals finaste pris, "Ambassador of conscience award".

18 september: Framträder inför den amerikanska kongressen

Annons

Thunberg framträder i den amerikanska kongressen i Washington. Hon uppmanar ledamöterna, flera av dem skeptiker till att människan orsakat klimatförändringar, att sätta in krafttag.

-Jag vill inte att ni lyssnar på mig, jag vill att ni lyssnar på vetenskapen. Sedan vill jag att ni enas bakom vetenskapen, och därefter vill jag att ni vidtar verkliga åtgärder, säger hon.

Marcus Alexandersson/TT

Thunbergs strejk fick snabbt uppmärksamhet både nationellt och internationellt.
Thunbergs strejk fick snabbt uppmärksamhet både nationellt och internationellt.Foto: Hanna Franz n/TT

Här saknas innehåll

Thunberg bjöds in att tala vid ett klimatmöte i EU-parlamentet i Strasbourg i april i år.
Thunberg bjöds in att tala vid ett klimatmöte i EU-parlamentet i Strasbourg i april i år.Foto: Jean-Francois Badias
Dagen efter Strasbourg-talet var Thunberg i Vatikanstaten och träffade då påve Franciskus.
Dagen efter Strasbourg-talet var Thunberg i Vatikanstaten och träffade då påve Franciskus.Foto: AP
Efter att ha gått ut grundskolan valde Thunberg att ta ett sabbatsår från studierna och fokusera på sitt klimatarbete.
Efter att ha gått ut grundskolan valde Thunberg att ta ett sabbatsår från studierna och fokusera på sitt klimatarbete.Foto: Stina Stjernkvist/TT
För en dryg månad sedan, 14 augusti, inledde Thunberg en seglats över Atlanten för att kunna närvara vid FN:s klimatmöte i New York.
För en dryg månad sedan, 14 augusti, inledde Thunberg en seglats över Atlanten för att kunna närvara vid FN:s klimatmöte i New York.Foto: Kirsty Wigglesworth
16-åringen och hennes besättning kom fram till New York efter två veckor ute på havet. – Jag var inte sjösjuk en enda gång, sade hon om resan.
16-åringen och hennes besättning kom fram till New York efter två veckor ute på havet. – Jag var inte sjösjuk en enda gång, sade hon om resan.Foto: Craig Ruttle

Här saknas innehåll

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons