Annons

Gruskungen tog tolfte Paristiteln: "En dröm"

Gruskungen Rafael Nadal fixade dussinet fullt i Franska mästerskapen i tennis på Roland Garros.
Den historiska tolfte titeln kom efter 6–3, 5–7, 6–1, 6–1 i finalen mot Dominic Thiem, Österrike.
Tennis • Publicerad 9 juni 2019
På bettet. Gruskungen Rafael Nadal tar ett bett av bucklan efter sin tolfte titel i Franska mästerskapen.
På bettet. Gruskungen Rafael Nadal tar ett bett av bucklan efter sin tolfte titel i Franska mästerskapen.Foto: Christophe Ena/AP/TT

Den 33-årige spanjoren blev därmed den första tennisspelaren genom tiderna att vinna samma grand slam-titel tolv gånger. Tidigare delade han rekordet med australiskan Margaret Court som har elva segrar i Australian Open.

– Det känns otroligt. När jag spelade här första gången 2005 så trodde jag aldrig att jag skulle spela här 2019. Det är väldigt speciellt för mig, sade Nadal i sitt tacktal.

Annons

När matchbollen var inslagen efter tre timmars spel kastade sig Nadal ned på gruset och höll händerna för ansiktet. Tårarna kommer fortfarande – trots att titlarna på Roland Garros blivit en vana.

"Helt overkligt"

Dominic Thiem hyllade Nadal:

– Det är tufft nu, jag har gett allt de här två veckorna. "Rafa" är en fantastisk mästare och en legendar i vår sport. Det känns helt overkligt med tolv titlar här, sade österrikaren.

Nadal fick stentufft motstånd från Thiem som föll även i fjolårets final mot Nadal.

Den gången tog Thiem bara nio game, nu pressade han Nadal i 56 minuter i ett tufft första set och vann det andra.

Men i det läget lyfte sig den 33-årige världstvåan ytterligare en nivå.

Orken tröt

Nadal bröt österrikarens serve direkt i tredje set och sedan var dominansen total. Orken tröt för Thiem som spelade för fjärde dagen i rad då han på grund av dåligt väder inte kunde slutföra sin heroiska semifinalseger över världsettan Novak Djokovic förrän i lördags.

Thiem hade vunnit över Nadal fyra gånger på grus, den senaste segern kom så sent som i april i Barcelona.

Men i Paris är det fortfarande 33-årige Nadal som härskar och han har vunnit varenda gång han har tagit sig till final.

Spanjoren tröstade Thiem:

Annons

– Jag vill gratulera Dominic. Jag är ledsen eftersom han också förtjänar att vinna, men han har alla chanser i framtiden.

Titeln i Franska mästerskapen är Nadals 18:e grand slam-seger, vilket gör att han bara är två efter 37-årige Roger Federer, Schweiz.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons