Annons
Nyheter

Gryningspyromanen häktad för dubbla brott

Den man som blivit känd som "gryningspyromanen" har häktats misstänkt för försök till grov mordbrand samt grovt hot mot tjänsteman, rapporterar flera medier.
Sverige • Publicerad 19 januari 2018
Branden i möllan i Skivarp är en av de bränder som "gryningspyromanen" misstänkts för. Arkivbild.
Branden i möllan i Skivarp är en av de bränder som "gryningspyromanen" misstänkts för. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson / TT

Brotten som mannen nu häktas för ska ha skett i Köping i december 2017 och januari 2018.

Ulf Borgström har kallats "gryningspyromanen" sedan tidigt 2000-tal, då han misstänktes för en rad anlagda bränder under morgontimmarna, framför allt i Skåne. Han har bara dömts för en bråkdel av de bränder han misstänks för.

Annons

2003 åtalades han för att ha anlagt en brand i Heliga Trefaldighetskyrkan med hjälp av ett ljus. Han dömdes i Kristianstad tingsrätt till sju års fängelse för grov mordbrand, fälld för att ha tänt eld på Västra Vemmenhögs kyrka, men friades senare av hovrätten.

Sommaren 2008 satt Gryningspyromanen häktad misstänkt för fyra bränder i Simrishamn. Misstankarna avskrevs senare. Under hösten samma år greps han i ett par omgångar, misstänkt för nya bränder i Ystad, men inte heller de misstankarna ledde till åtal.

2011 dömdes han till åtta års fängelse för grov mordbrand mot ett flerfamiljshus i Ystad, då 17 personer fick evakueras mitt i natten. Han frigavs i mars 2016 och har sedan dess varit bosatt i Västmanland.

Utöver misstankarna om anlagda bränder har gryningspyromanen även dömts för ett 30-tal andra brott. 2009 dömdes han av Ystad tingsrätt för bland annat stöld och hemfridsbrott till fem månaders fängelse.

När Kvällsposten träffade honom 2015 uttryckte han stor frustration över att samhället inte lät honom vara i fred och signalerade att karriären som pyroman inte var över.

– Det ska brinna igen, sade han till tidningen.

KB/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons