Annons

Här är bakgrunden till hockeykonflikten

Damkronorna sätter ner foten.
Samtliga spelare har gått ut i en gemensam bojkott i en protest mot dåliga förutsättningar och hur spelarna bemöts av förbundet.
Här är bakgrunden till konflikten som skakar svensk ishockey.
Ishockey • Publicerad 14 augusti 2019
Damkronorna sätter ner foten och protesterar mot dåliga förutsättningar och bemötandet mot spelarna. Arkivbild.
Damkronorna sätter ner foten och protesterar mot dåliga förutsättningar och bemötandet mot spelarna. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

2018

Februari: Sverige gör sitt sämsta OS genom tiderna med en sjundeplats i Pyeongchang. Redan tidigare var det klart att den hårt kritiserade förbundskaptenen Leif Boork skulle sluta efter mästerskapet.

Annons

Juni: Efter OS-fiaskot beslutar Sveriges olympiska kommitté (SOK) att dra in sitt stöd till spelarna i Damkronorna. "Vi satsar inga pengar på dem nu. Vi har hållit sjätte-sjunde-nivån precis som när vi gick in för fyra år sedan. Då får de prestera innan vi eventuellt kommer tillbaka", säger verksamhetschefen Peter Reinebo. SOK motiverar sitt beslut med att förbundet och klubbarna inte gör tillräckligt för att lyfta damishockeyn. Flera spelare väljer att tacka nej till landslaget.

Augusti: Förbundet svänger i frågan gällande ersättning till Damkronorna. Tillsammans med herrligan SHL lägger förbundet 800 000 kronor på landslaget den kommande säsongen. "Vi känner att vi måste ta ett ansvar nu för det finaste vi har på tjejsidan", säger SHL-ordföranden Anders Källström. Förbundet tillsätter ett krisråd för att ta itu med Damkronornas svaga resultat och som strategiskt ska jobba mot en förbättring till 2022.

2019

April: Damkronorna åker ur VM:s A-grupp för första gången. Ett historiskt bottennapp. "Det känns som man har svikit svenska folket", säger förbundskapten Ylva Martinsen som gjorde sitt första mästerskap.

Juni: Trots förbundets försök att få tillbaka svensk damhockey på banan är kritiken mot förbundet stor. "Det är jättekul att höjdarna på förbundet skriver fina krönikor i tidningarna om jämställdhet, flickhockey och allt vad det heter, men mot oss spelare visar de inte ett skit", säger Brynäs lagkapten Erika Grahm, som spelat flera OS och VM, i en podcast från hockeypuls.se.

1 augusti: Ishockeyförbundet anmäls till Diskrimineringsombudsmannen för könsdiskriminering. Bakgrunden är den senaste tidens debatt kring ersättningar på landslagsnivå för dam- respektive herrspelare inom fotbollen och ishockeyn. "Känslan är att vi inte betyder speciellt mycket. Vi har ett lag för att de måste ha ett lag på damsidan. Efter tio år i landslaget har man känslan att man inte vill åka dit, för man blir bara frustrerad", säger Grahm.

14 augusti: Samtliga uttagna spelare väljer att bojkotta den kommande landslagssamlingen på Bosön och i Finland i en protest mot förbundet. Orsaken är bland annat att avtalet med förbundet om ersättning för förlorad arbetsinkomst har gått ut. Spelarna är också besvikna på hur de blivit bemötta av förbundet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons