Annons
Ystad

Här är misstänkta plånbokstjuven – polisen går ut med bild

Polisen går nu ut med bild på den misstänkte tjuven som med hjälp av en karta förvillar äldre personer och sedan stjäl deras plånböcker. Den som kan identifiera mannen uppmanas att ringa polisen.
Sydöstra Skåne • Publicerad 21 november 2019 • Uppdaterad 22 november 2019
Bilden som polisen går ut med föreställer en man som tar ut pengar i en uttagsautomat. Polisen misstänker att detta är plånbokstjuven som gav sig på en äldre dam i Sjöbo härom veckan.
Bilden som polisen går ut med föreställer en man som tar ut pengar i en uttagsautomat. Polisen misstänker att detta är plånbokstjuven som gav sig på en äldre dam i Sjöbo härom veckan.Foto: Polisen

Den senaste månaden har ett stort antal äldre personer i södra Skåne råkat ut för en man som frågat efter vägen till en viss adress. Brottsoffren är alla äldre personer med rollator.

Hans metod är att veckla ut en karta som han lägger över personens rollator. Medan han ber om hjälp att peka ut adressen stjäl han saker i rollatorns korg.

Annons

Mannen har inte bara stulit plånböckerna utan även gjort uttag med kontokort han hittat i plånböckerna.

I förra veckan utsattes en äldre kvinna i Sjöbo för en dylik stöld.

– Vi har ett 20-tal fall som vi just nu utreder. Det som förenar är att det är samma tillvägagångssätt och att alla brottsoffren är försvarslösa äldre, säger Martin Olsson, brottssamordnare vid polisen i nordvästra Skåne, där de flesta av brotten begåtts.

Bilden som polisen nu publicerar föreställer en man vid en uttagsautomat. Enligt polisen tar mannen ut pengar med ett stulet bankkort.

– Mannens utseende stämmer också överens med de signalement vi fått. Även tidpunkten då bilden togs stämmer över ens med en av stölderna, säger Martin Olsson.

Polisen gick under onsdagen själv ut med information om varför de sällan går ut med bilder på misstänkta gärningsmän. Detta efter att polisen fått många frågor från allmänheten om bildpubliceringar efter våldsdåden i Malmö.

– Beslutet att gå ut med bild i detta fall är fattat av förundersökningsledaren. Anledningen är att det är en serie av grova brott som begåtts och dessutom är vi säkra på att bilden föreställer gärningsmannen.

Martin Olsson tror att bildpubliceringar kommer att bli vanligare.

– I de fall vi publicerat bilder på misstänkta har det blivit väldigt framgångsrikt. Allmänheten är ju våra ögon.

På sin hemsida polisen.se publicerar polisen bilden på den misstänkte plånbokstjuven. Den som känner igen personen på bilden uppmanas att ringa polisen på 114 14.

Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons