Annons
Nyheter

Här är nattens händelser

Nattens huvudrubriker: Lokalt och i omvärlden.
Publicerad 23 oktober 2017
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Två explosioner skadade portar till bostadshus i Malmö sent på söndagen.

Annons

Den första smällen hördes vid 22-tiden i centrala Malmö och flera boende i området ringde in och larmade. Polisens tekniker som undersökte platsen kunde konstatera att det rörde sig om så kallade bangers, en sorts knallskott.

En och en halv timme senare small det i ett bostadsområde på Persborg dit det nationella bombskyddet kallades.

Den tekniska undersökningen visade att skadorna på en entrédörr till ett flerfamiljshus även i det här fallet orsakats av en kraftigare fyrverkeripjäs.

Det finns inga rapporter om att någon skadats i explosionerna.

Polisen har ännu ingen misstänkt gripen i något av fallen. (TT)

En personbil väjde på söndagskvällen för ett djur på E 22 strax söder om Kristianstad.

Bilen uppges ha kört in ett staket vid sidan av vägen. Det var under natten oklart om någon hade skadats.

Vägen stängdes under en kortare tid av.

Annons

I övrigt rapporterar polisen om en lugn natt i länet.

Blekinge

En brand bröt under natten ut på en pizzeria på Fridhemsgatan i Karlshamn.

Omfattningen på branden var under natten inte helt klar, men enligt polisen ska branden ha släckts relativt omgående.

Man misstänker att den är anlagd och har upprättat en anmälan om mordbrand.

– En ruta har krossats och man har slängt in något brandfarligt föremål, säger Magnus Lefévre, vakthavande befäl vid polisen i region Syd.

Ingen person skadades.

Larmet kom in vid 01.17.

Annons

I övrigt rapporterar polisen om en lugn och stilla natt i Blekinge.

Sverige

En man fördes under kvällen till sjukhus efter att han skurits i huvudet i centrala Göteborg, skriver GT.

– Jag vet inte hur allvarligt skadad han är. Men jag fick uppfattningen att det inte var livshotande, säger Göran Andersson, vakthavande befäl vid polisen i Göteborg, till tidningen.

Först kom det uppgifter om att mannen skurits med en kniv men sedan visade det sig att ett avslaget paraply hade använts. Paraplyet har tagits i beslag. Ingen misstänkt gärningsman har gripits. (TT)

En man vårdas på sjukhus efter att det börjat brinna i en lägenhet i Skellefteå under natten.

När räddningstjänsten kom fram var bostaden rökfylld och rökdykare gick in och hittade en medvetslös man i sovrummet. Mannen fördes till sjukhus med ambulans. Det är oklart vilka skador mannen har fått. Han har inte hörts av polis.

Branden har troligtvis startat i köket, uppger polisen.

Annons

Ärendet rubriceras som allmänfarlig vårdslöshet.

Världen

En 17-årig pojke har attackerat och skadat flera personer med en yxa i nordöstra Schweiz. Pojken, som är lettisk medborgare, har gripits.

Pojken attackerade först människor på ett torg och flydde sedan med en stulen bil, som sedan var inblandad i en olycka. Därefter fortsatte 17-åringen till fots mot en affär vid en bensinstation där han attackerade fler personer. Det hela skedde vid 20-tiden i byn Flums med omkring 5 000 invånare.

Hur många som har skadats och hur allvarligt är oklart. Tonåringen skadades under gripandet av poliser med skjutvapen. Motivet är oklart, men det finns inga misstankar om terrorism. (TT)

I nordöstra Nigeria har människor dödats och skadats sedan tre självmordsbombare utlöst sprängladdningar i staden Maiduguri.

Först detonerade en kvinna sitt bombbälte framför en restaurang och 13 människor dödades. Ytterligare fem personer skadades.

Två andra kvinnor gjorde sedan samma sak i en andra attack, som ledde till att över tio människor skadades.

Annons

I området finns ett läger för människor som flytt undan terrorgruppen Boko Haram.

Attacken är den dödligaste på en månad. Boko Harams skräckvälde i regionen, där över 20 000 människor har dödats, har gått in på nionde året. Militären har gått ut med att gruppen pressats tillbaka, men dödandet har fortsatt. (TT)

Sarah Williams fiskade från sin kajak nära Normanville i södra Australien när en vithaj gick till attack. Hon kastades upp i luften och skrek efter hjälp, berättar 15-åringens pappa.

– Det där hjärtskärande skriket, som inte bara jag utan också min son och äldsta dotter fick höra, det är svårt att beskriva. Den var på väg att äta upp henne, säger han till tv-kanalen ABC.

Hajen simmade runt kajaken och attackerade den flera gånger medan pappan undsatte sin dotter med en motorbåt. Vithajen, omkring 4,5 meter lång, följde efter båten i tio minuter. Flickan klarade sig undan hajattacken på söndagen med småsår och blåmärken. (TT)

Per LidholmSkicka e-post
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons