Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Krock med fyra bilar mellan Kristianstad och Åhus. Polisjakt slutade i trafikljusstolpe i Malmö.

Skåne

Fyra personbilar uppges vara inblandade i en trafikolycka mellan Kristianstad och Åhus tidigt på fredagsmorgonen. Ingen person ska ha behövt föras till sjukhus.

– Det blev lite plåtskador och skador på vägräcke och vajerräcke. Och ett par hästar smet iväg när en bil åkte ut på en åker och staketet gick sönder. Hästarna blev skrämda och smet iväg, men de är infångade nu, säger Dan Svensson, vakthavande brandingenjör vid räddningstjänsten i Kristianstad.

SOS Alarm fick uppgift om händelsen på Åhusvägen (väg 118) strax norr om Rinkaby klockan 06.30. Räddningstjänst, ambulans och polis åkte till platsen.

En bilförare ska bland annat ha kört in i ett trafikljus när han förföljdes av polis i centrala Malmö på torsdagskvällen. Färden tog slut vid korsningen Carl Gustafs väg/Östra Rönneholmsvägen efter vad som beskrivs som ett kort efterföljande. Räddningstjänst och ambulans skickades till platsen strax efter klockan 22.

Mannen misstänks för grov vårdslöshet i trafik, drograttfylleri samt olovlig körning. Han greps och fördes till sjukhus.

Bilen behöver bärgas från platsen och trafikljuset kontrolleras, uppger polisen.

Tidigt på fredagsmorgonen kom larm om en brand i Hässleholm. Det var strax före klockan 05 som räddningstjänst ryckte ut till Åsvägen på Östervärn i Hässleholm. Det ska då ha rykt från byggnaden som är någon form av verkstad, enligt polisen.

SOS Alarms händelseinformation uppger att räddningstjänsten släckt en mindre brand på platsen. Polis och ambulans åkte också dit. Men ambulans har lämnat platsen utan att ta med sig någon, enligt SOS.

En personbil uppges ha åkt av vägen mellan Bromölla och Nymölla på fredagsmorgonen. SOS Alarm fick uppgift om händelsen klockan 06.42.

– Det ska ha varit väldigt halt på platsen, säger Dan Svensson, vakthavande brandingenjör vid räddningstjänsten i Kristianstad.

Två elstolpar kördes ner vid olyckan. Inledningsvis är det oklart om någon person behöver föras till sjukhus.

Sverige

Tolv personer har skadats i en villabrand i Ålsten i Bromma i västra Stockholm.

Räddningstjänstens rökdykare har letat efter fler människor i trevåningshuset, utan att hitta någon.

Det gick inte att söka igenom den översta våningen. Räddningstjänsten hann söka igenom plan ett och två med rökdykare.

– Eftersom taket har rasat in så går vi inte in mer i huset, säger Tony Frank, ledningsbefäl vid Storstockholms brandförsvar. (TT)

Tre personer har förts till sjukhus efter en singelolycka på väg 161 utanför Uddevalla. Olyckan inträffade strax efter halv ett på natten.

Bilens förare är i 30-årsåldern och har inget körkort och en kvinna som färdades i bilen är gravid, uppger polisen.

Den tredje personen i bilen var en tonårspojke, som också fördes till sjukhus med oklara skador. (TT)

Världen

Separatistpartierna vann en majoritet i Kataloniens parlament. Resultatet i torsdagens nyval är en käftsmäll för centralmakten i Madrid. (TT)

Myndigheterna har hävt evakueringsordern i Kalifornien, då räddningstjänsten börjar se slutet på den stora skogsbranden, kallad Thomas.

60 procent av branden, som har förstört omkring 1 300 byggnader, är under kontroll, enligt räddningstjänsten.

Thomas har härjat i ett område som är nästan lika stort som halva Luxemburg sedan den bröt ut den 4 december. Det är den näst största branden i delstaten sedan 1932. (TT)