Nyheter

Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Arkivbild.

Skåne

En man har omkommit i en drunkningsolycka i kanalen i centrala Malmö.

Larmet om olyckan kom vid 19-tiden på onsdagen. En stor räddningsinsats skickades till platsen och en man kunde tas upp ur vattnet. Han fördes till sjukhus med ambulans, men hans liv gick inte att rädda.

Sent på kvällen meddelade polisen region Syd att mannen hade avlidit. (TT)

Vid 05 på torsdagsmorgonen kom ett larm om en trafikolycka på riksväg 21 utanför Hässleholm.

Det var en singelolycka där en personbil kört in i ett mitträcke. Ingen person behövde åka med ambulansen till sjukhus och det var lugnt på platsen enligt SOS.

Det rådde begränsad framkomlighet på vägen förbi olycksplatsen i ungefär en timme, enligt Trafikverket.

Sverige

Förra veckan utökade polisen de inre gränskontrollerna till fler platser i Sverige. Men endast ett fåtal har blivit nekade inresa vid de nya kontrollerna, enligt polisens siffror.

På Landvetter har tre fått nej, medan två nekats på Skavsta. I Nynäshamn handlar det om tre personer medan Arlanda anträffat en asylsökande utan dokument.

Vid de äldre gränskontrollerna Lernacken, Hyllie och Helsingborg har samtidigt 157 personer nekats inresa. (TT)

Ett område vid hamnen i Falkenberg är fortsatt avspärrat medan man tömmer en jättelik melasscistern som hotat att explodera.

– Det går sakta men säkert, säger Peter Karlborg, inre befäl vid räddningstjänsten i Halland.

Tömningen har snart pågått i ett halvt dygn, men att pumpa ut 500 ton av det sirapsliknande ämnet är inte gjort i en handvändning. Larmet om skenande värme i tanken kom tidigt på onsdagsmorgonen. (TT)

Världen

Mario Mandzukic är hela Kroatiens hjälte idag.

Det var nämligen 32-åringen som avgjorde VM-semifinalen i fotboll mot England med sitt 2–1-mål i förlängningen och såg till att Kroatien kunde vända 0–1-underläge till seger.

– Vi förtjänade segern, säger matchhjälten Mandzukic enligt AFP.

Kroatien är klart för final efter att på nytt ha spelat 120 minuter för att ta sig vidare i turneringen.

Skillnaden från mötena mot Danmark och Ryssland var att laget den här gången avgjorde i förlängningen och inte på straffar.

I den 109:e minuten avgjorde Mandzukic med ett skott med vänstern i bortre burgaveln bakom Englands målvakt Jordan Pickford. (TT)

Tjeckiens minoritetsregering vann natten till torsdag en förtroendeomröstning och är därmed den första sedan kommunismens fall 1989 att förlita sig på stöd från kommunistpartiet.

De ryssvänliga och Nato-skeptiska kommunisterna lovade att backa premiärminister Babis i utbyte mot positioner i statliga företag.

Det ger dem makt på riksnivå, om än inte formellt i regeringen, för första gången sedan kommunistregimen föll i före detta Tjeckoslovakien. (TT)

Snart har gedigna Prince-fans möjlighet att utöka sina samlingar med nya investeringar. Den 21 juli bjuder nämligen Heritage Auctions ut 27 potentiella samlaföremål som tillhört den avlidne musikikonen, rapporterar Billboard.

Bland föremålen som går under klubban finns allt från Princes bibel till en blå sidenkostym han burit på scen. Utöver kläder och accessoarer är även en rad dokument till salu, som anteckningar och checkar skrivna av Prince – med öppningsbud börjar på blygsamma 500 dollar, motsvarande drygt 4 300 kronor.

Prylarna sägs komma från en tidigare livvakt, alltså inte från dödsboet.

Prince avled våren 2016, 57 år gammal, av en oavsiktlig överdos i sitt hem i Minneapolis i USA. (TT)

Blott 20 år gammal är tv-stjärnan Kylie Jenner på god väg att bli den yngsta personen hittills i USA som själv har tjänat ihop en miljardförmögenhet i dollar, skriver Forbes.

Jenner är redan den yngsta på Forbes lista över rikaste kvinnorna i USA som själva tjänat ihop sina förmögenheter. Och ytterligare ett år av tillväxt skulle göra henne till den yngsta miljardären i historien, och slå Mark Zuckerberg, som blev miljardär vid 23 års ålder.

"Tack för den här artikeln och erkännandet. Jag är så välsignad att få göra det jag älskar varje dag" skriver Kylie Jenner på Instagram.

Jenner startade Kylie Cosmetics för två år sedan och företaget har redan sålt smink för över 630 miljoner dollar.

Forbes värderar företaget till minst 800 miljoner dollar och med ytterligare intäkter från bland annat tv-program och reklamsamarbeten beräknas Jenners totala förmögenhet uppgå till cirka 900 miljoner dollar.

Jenner äger 100 procent av företaget och hennes framgångar har delvis tillskrivits hennes förmåga att utnyttja sociala medier. Hon har mer än 110 miljoner följare på Instagram, 25,6 miljoner på Twitter, och ytterligare miljoner följer hennes företag.

Kylie Jenner blev känd i och med sin medverkan i tv-programmet "Familjen Kardashian" som började sändas när hon var tio år. (TT)