Annons
Nyheter

Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Skåne • Publicerad 18 juli 2018

Polisen i Kristianstad fick ett larm om skottlossning i Tollarp och gav sig ut med flera bilar. Det verkade dock inte ha varit någon skottlossning. Mer troligt handlade det om ungdomar som slängt smällare. Magnus Lautin, inre befäl hos polisen, är inne på att fler borde ha hört av sig om det verkligen var en skottlossning.

– Vi har pratat med folk som var ute och rörde sig på byn och de hade inte hört någonting. Om det var en skottlossning borde fler ha hört det, säger han.

Annons

Vid 01-tiden larmades räddningstjänsten efter att man har sett det ryka ur taket på ett lägenhetshus på Anklamsvägen i Falsterbo.

– Vi har utrymt alla sex lägenheter i huset så det finns ingen kvar där inne, sa Torbjörn Krokström, inre befäl hos räddningstjänsten syd, vid 01:40.

Styrkor från fyra olika stationer fanns på plats tillsammans med en insatschef och en brandingenjör.

Efter rökdykning kunde man konstatera att branden hade börjat i en värmepanna och sedan spridit sig till takkonstruktionen.

Strax innan klockan fyra var branden släckt och man kunde börja vädra ut röken.

Sverige

Den varma svenska sommaren gör att risken för solkurvor, som kan leda till att tåg spårar ur, ökar.

Jonas Larsson, ansvarig för järnvägsunderhåll på Trafikverket, är övertygad om att det kommer att bli ett rekordår i år.

– Det är ju väderstyrt, så värmen i sig är ju det som utlöser en solkurva många gånger. Vi har haft varmt i flera veckor, då blir det betydligt enklare att utlösa en solkurva, säger han till Sveriges Radio Ekot.

Det år då det högsta antalet solkurvor konstaterats de senaste tio åren var 2014, då 115 stycken inträffade.

Annons

Enligt Jonas Larsson kan solkurvor inträffa på alla typer av järnvägsspår och i landets alla delar. Han anser dock inte att resenärer på persontåg behöver vara oroliga.

– Man kan vara säker när man åker på våra spår, för att det händer väldigt få olyckor utifrån solkurvor, säger han till Ekot. (TT)

En kvinna utanför Piteå blir av med 21 katter som har bott på hennes gård.

De förvildade och vanvårdade djuren omhändertas av länsstyrelsen.

Djurskyddsinspektörernas första besök hos kvinnan gjordes hösten 2016 efter flera anmälningar. De konstaterade då att det fanns 27 katter på gården, att de var skygga och att det fanns urin och avföring på golvet i huset och luktade illa, skriver Piteå-Tidningen.

Vid ett senare besök hade kvinnan avlivat några katter, men situationen hade inte förbättrats tillräckligt. Kvinnan fick senare ett föreläggande om att hon inte fick ha mer än sju vuxna katter, att de måste kastreras eller steriliseras och att det måste städas.

Eftersom föreläggandet inte har följts omhändertas nu alla katter. (TT)

Världen

En gång i tiden var det nästan en självklarhet att ta sig en Gauloise när man njöt av Paris parker. Men nu provar man rökförbud i sex parker, och myndigheterna signalerar att det snart kan permanentas i alla grönområden.

Rökstoppet syftar till att stävja tobakskonsumtionen, men även minska nedskräpningen, skriver Le Parisien och andra europeiska medier.

Annons

Sedan tidigare råder rökförbud på omkring 500 lekplatser i den franska huvudstaden.

Fransmännen är fortfarande bland de flitigaste rökarna i Västeuropa, och varje år dör omkring 73 000 personer i landet av tobaksrelaterade orsaker. Paris vill se sig som en förebild, även om liknande rökförbud finns på många håll redan, i bland annat Strasbourg, Australien och USA.

Med början nästa år tänker Paris också ta itu med en större luftförorenare – bilismen. Då portas de smutsigaste dieselbilarna, och sedan skärps reglerna stegvis så att all dieseldriven trafik förbjuds år 2024.

Bensinavgaserna får några år till, men följer efter senast 2030, har borgmästare Anne Hidalgo sagt till Le Monde. (TT)

Två nya dödsfall rapporteras i den blodiga konflikten mellan regeringsmotståndare och presidenttrogna styrkor i Nicaragua.

Presidentsidan går nu till offensiv mot delar av Masaya, där oppositionsmilis har förskansat sig. Kraftig eldgivning hörs från området och enligt människorättsgruppen ANPDH har två liv krävts.

Masaya ligger strax söder om huvudstaden Managua. Totalt har ungefär 300 personer dödats under de tre månader som konflikten pågått. (TT)

Linus DahlbäckSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons