Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Misstänkt mordförsök i Bromölla. Bilbrand i Kristianstad.

Skåne

Under natten till söndagen har en man i 25-årsåldern gripits i Bromölla. En skadad man har förts till sjukhus med ambulans.

Det var strax efter klockan 03 som polis och ambulans skickades till en fastighet i Bromölla. Där hittade personal en man som hade skärskador på överdelen av kroppen.

Den skadade ska ha varit vaken när han hittades utanför fastigheten, uppger polisen som kunde gripa en misstänkt man inne i en lägenhet. Han misstänks för försök till mord alternativt försök till dråp.

Platsen har spärrats av för en teknisk undersökning. De två männen ska inte vara okända för varandra, enligt polisen.

En bil brann på Österäng i Kristianstad strax efter midnatt.

– Någon hade hört en smäll och så stod en bil i brand, säger Ylva Undenmark, jourförundersökningsledare vid polisen i sydvästra Götaland.

SOS Alarm fick uppgift om branden på en parkering klockan 00.19. Räddningstjänsten ryckte ut till platsen och släckte.

Polis var också där och har gjort en anmälan om skadegörelse. Ingen misstänkt har gripits och ingen person har heller skadats fysiskt, enligt polisen.

En man greps av polis i centrala Hässleholm strax efter klockan 01 på natten till söndagen.

Mannen misstänks ha slagit en flaska i huvudet på en annan person inne på en krog.

Ambulans och polis skickades till platsen. Brottsrubriceringen är grov misshandel.

En mindre stallbyggnad brinner vid Fränninge strax norr om Vollsjö.

Larmet om branden kom strax efter klockan 01.30. Byggnaden var helt övertänd när räddningstjänst kom till platsen.

– Det är en fristående stallbyggnad, tre meter från ett boningshus, som det av någon konstig anledning har börjat brinna i. Det är ingen naturlig brandorsak, säger Roger Larsson, yttre befäl vid räddningstjänsten i Ystad.

Personal arbetar med att skydda det närliggande boningshuset från lågorna genom att blöta ner det med vatten. Till en början var det stor risk för spridning dit.

– Nu är det i en lugnare fas, säger Larsson vid klockan 03.20.

Stallbyggnaden får brinna ner. Det ska varken ha funnits djur eller maskiner där inne.

Ingen person ska ha skadats fysiskt vid händelsen.

Räddningstjänstpersonal från bland annat stationerna i Sjöbo, Vollsjö och Lövestad var på plats under natten.

En bil ska ha hamnat på sidan vid en singelolycka söder om Sibbhult tidigt på söndagsmorgonen.

SOS Alarm fick uppgift om händelsen klockan 06.40. Räddningstjänst, ambulans och polis larmades till olycksplatsen på väg 2099.

Det rådde begränsad framkomlighet där en stund, enligt Trafikverket som klockan 07.45 meddelade att det var full framkomlighet igen.

Ingen person ska ha avförts från platsen med ambulans, enligt SOS Alarms händelseinformation.

Sverige

En kvinna i 20-årsåldern har omkommit i en bilolycka i Mullsjö nära Jönköping, uppger polisen.

– Vid 20.40 fick vi larm om en allvarlig trafikolycka där en bil har kolliderat med en älg och sedan kört vidare in i ett träd. Det trädet har också ramlat ner över bilen, säger Lars-Göran Nilseryd, vakthavande befäl vid polisen region Öst.

När polisen kom till platsen var kvinnan redan död. Fyra personer hade färdats i bilen, födda 1996–2000, tre av dem var fastklämda och en hade kastats ur bilen.

Av de tre som överlevt kraschen, två män och en kvinna, är en allvarligt skadad och två bedöms vara mycket allvarligt skadade. (TT)

Världen

En svensk man har dödats i Mijas, nära Málaga på den spanska solkusten, uppger lokala medier. Ytterligare en svensk man är allvarligt skadad.

Spansk polis har gripit tre personer misstänkta för mord, mordförsök och olaga frihetsberövande. Även de är svenskar.

– Vi känner till uppgifterna och arbetar just med att få fram mer information. I nuläget har vi inte någon mer information, säger Carolin Törnqvist vid UD:s presstjänst.

Enligt La Opinión de Málaga kallades polis på fredagskvällen till en bostad i Mijas av grannar som hade hört ett bråk från huset.

På plats hittades två fastbundna och skadade män, båda svenskar. Den ene dog på platsen och den andre fördes till sjukhus i Málaga.

Tidigt på lördagsmorgonen greps tre män mellan 20 och 30 år, även de svenskar. Enligt El Mundo hade de tre i det läget avblåst sin planerade resa till Sverige, och var på väg mot Marocko när de greps. (TT)

Ett gigantiskt jordskalv har skakat ett havsområde nära Fiji och Tonga, meddelar USA:s övervakande myndighet USGS. Magnituden anges till 8,2. Det hade kunnat resultera i katastrofala skador, om inte skalvets centrum legat så djupt.

Skalvets hypocentrum, alltså den centrala punkten under marken, beräknas ha legat mer än 550 kilometer ner. Därmed absorberar jordskorpan det mesta av kraften.

"Vi väntar oss inte en förödande tsunami över Stilla havet", skriver USA:s Hawaii-baserade varningsmyndighet PTWC.

Geografiskt låg epicentrum, punkten på havsytan rakt ovanför hypocentrum, ungefär mitt emellan ögrupperna Tonga, Samoa och Fiji. Från detta område är det cirka 300 landmil till Australiens östkust, och 250 landmil till norra Nya Zeeland.

Enligt USGS var detta den hittills kraftigaste jordbävningen i år. Den tidigare starkaste under 2018 uppmättes till 7,9, utanför Alaska i januari. (TT)