Annons

Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Stopp i tågtrafiken, rattfyllor och en misshandel.
Publicerad 25 augusti 2018
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Tågtrafiken stoppades i Lund vid 06 på morgonen på grund av obehöriga som befann sig på spårområdet. Stoppet påverkar resor till och från stora delar av Skåne län.

Annons

Vid 06.30 körde all tågtrafik genom Lund men med låg hastighet och vid 06.50 har stoppet hävts. men det råder fortsatta förseningar i tågtrafiken och vissa tågavgångar kan helt eller delvis komma att ställas in, skriver Trafikverket.

Skånetrafiken skriver på sin hemsida att resenärer ska räkna med följdförseningar ”ett tag framöver”. För mer information om en specifik resa, kontakta aktuellt resebolag.

Två personer har gripits misstänkta för misshandel i samband med Palmfestivalen i Trelleborg.

– Två stycken ska ha gett sig på en tredje och slagit honom, säger Magnus Svall, jourhavande förundersökningsledare på polisen i Ystad.

De både gripna släpptes efter förhör men misstankarna mot dem kvarstår. I övrigt har det varit en lugn natt på festivalen, enligt polisen.

Vid 01.30 stoppade polisen en bil i Sibbhult. Föraren, en man 45-årsåldern, misstänks vara påverkad och medtogs för provtagning. Han är numera misstänkt för grovt rattfylleri.

Två personer är misstänkta för drograttfylleri och ringa narkotikabrott efter ett par kontroller i Malmö under natten. Både de misstänkta är unga män.

Sverige

En svårt skadad man hittades i ett skogsparti i Skiftinge i Eskilstuna sent på fredagskvällen.

Mannen avled senare och polisen har nu inlett en förundersökning om mord, uppger polisen på sin hemsida.

Annons

Enligt vittnesuppgifter till Eskilstuna-Kuriren hördes höga smällar som lät som skottlossning från området strax efter 21-tiden. Strax efteråt anlände polis och räddningstjänst till platsen, som spärrades av.

Intensivt arbete, med bland annat kriminaltekniker och hundpatruller, pågår på brottsplatsen som är avspärrad, uppger polisen. I nuläget är ingen gripen. (TT)

Jättefästingen Hyalomma har för första gången påträffats i Sverige.

Fästingen kan bli drygt två centimeter och har varit bärare av blödarfeber i andra områden där den påträffats, uppger Sveriges Radio Ekot.

– De är mycket snabba, och de är jägare som alltså inte väntar på sin värd utan aktivt letar efter en värd att attackera. När de är blodfyllda kan de vara upp till två eller tre centimeter stora, säger Giulio Grandi, forskare vid Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala till Ekot.

En möjlig väg till Sverige kan ha varit flyttfåglar, som kan föra med sig fästingarna söderifrån.

Drygt 2 000 fästingar har skickats in till SVA efter att allmänheten uppmanats skicka in levande eller döda fästingar.

Tre av dessa var Hyalommafästingen som normalt sett finns i delar av Asien, Afrika och södra och östra delarna av Europa. Vuxna Hyalomma kan känna av en potentiell värd på upp till nio meters avstånd och springa efter den i mer än tio minuter, enligt European Centre for Disease Prevention and Control. (TT)

Världen

USA fryser bistånd för mer än 200 miljoner dollar till palestinier på Gazaremsan och Västbanken.

Annons

Beslutet har fattats efter en översikt av hjälpprogram för de palestinska territorierna och efter instruktion från USA:s president Donald Trump, enligt en högt uppsatt tjänsteman på utrikesdepartementet.

Pengarna som avsatts för ändamålet kommer nu att "gå till högprioriterade projekt på annat håll", enligt källan.

Beslutet får kritik av PLO:s högste representant i Washington, Husam Zomlot, som anklagar Donald Trumps kansli för att vara emot fred. I januari beslutade USA att ställa in tiotals miljoner dollar i bistånd till UNRWA, FN:s organ för palestinska flyktingar. (TT)

18 människor har omkommit i en brand i ett hotell med varma källor i den kinesiska staden Harbin i nordöstra Kina, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Räddningsarbetet pågår, enligt uppgifterna, och orsaken till branden är under utredning. (TT)

Ovädret Lane har graderats ned ytterligare. Först till en orkan av kategori 1 och senare till en tropisk storm, på sin väg mot Hawaii i USA. Lane har drabbat ökedjan med enorma vågor, kraftiga regn och katastrofala översvämningar.

Stormens centrum väntas passera precis väster om öarna under helgen med början på fredagskvällen lokal tid.

"Om du är i Hawaii är det viktigt att du lyssnar till lokala myndigheters varningar och har koll på omgivningen", twittrar Brock Long, chef för USA:s räddningsverk Fema.

På fredagsförmiddagen lokal tid hade mer än 60 centimeter regn fallit på 36 timmar på Hawaii, den största ön i ögruppen med samma namn. Flera byggnader på ön har förstörts och några invånare uppges ha lämnat sina hem.

Flera människor som strandsatts av vattenmassorna har räddats av räddningstjänsten sedan i torsdags, de flesta nära den största staden Hilo. (TT)

Annons

Tillgångar värda 1,6 miljoner amerikanska dollar som tillhört landets tidigare diktator Augusto Pinochet ska beslagtas, enligt ett beslut i Chiles högsta domstol.

Domen kom i samband med avslutningen av en rättegång med koppling till en korruptionsskandal där framlidne Pinochet anklagats för att ha smusslat undan pengar med hjälp av Riggs Bank i Washington.

Tre pensionerade officerare dömdes samtidigt för att ha missbrukat allmänna medel. (TT)

Ida ÖsterbergSkicka e-post
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons