Annons

Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Bilbrand i Malmö, misshandel i Broby och ordförande för SSU Skåne avgår.
Publicerad 19 november 2018
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

SKÅNE

Mansour Ahmed, ordförande för SSU Skåne, meddelade sent på söndagen att han avgår med omedelbar verkan efter de senaste veckornas granskning i media.

Annons

”Jag inser att min person riskerar att stå i vägen för organisationens bästa, och valet blir då enkelt,” skriver Mansour Ahmed i en debattartikel på Aftonbladet.

En man misstänks för att ha misshandlat en nära anhörig och anhölls av åklagare under natten mot måndagen.

– Ingen har behövt söka vård för skadorna. Det är lindrigare skador, fysiskt, säger Ylva Undenmark, inre befäl på polisen.

Brottet ska ha skett under söndagen i Broby.

Polis och räddningstjänst larmades om bilbrand i Malmö, en stund efter midnatt.

En bil är helt utbränd och en annan bil har fått brandskador. I samband med branden ska två personer ha setts till på platsen enligt polisen, ingen är dock gripen.

En timme senare brann ännu en bil, också den blev totalt förstörd. Polisen har skrivit två anmälningar om skadegörelse.

SVERIGE

En man har skjutits och knivskurits i Nacka, uppger polisen i region Stockholm. Larmet kom till 23.06 och mannen fördes med ambulans till sjukhus.

– Han var talbar när han kördes till sjukhus, säger Anders Mattsson, vakthavande befäl vid polisen.

Annons

Polisen har ingen misstänkt för brottet. En teknisk undersökning av brottsplatsen, som är utomhus, har gjorts. (TT)

En bankbox har sprängts vid Stora torget i Skänninge i Mjölby kommun, rapporterar flera medier. Boxen används av företag för att lämna in pengar.

Strax före klockan 22 fick polisen larmet. Ett stort område har spärrats av och polisens bombtekniker har skickats till platsen.

– Det ska tydligen ha smällt rätt ordentligt där, och vi har kunnat konstatera att någon med någon form av sprängmedel har sprängt upp en bankbox, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl, till SVT Nyheter Öst.

Det ska inte ha funnits några pengar i boxen.

– Det har tydligen varit frekvent den senaste veckan, med ganska mycket smällar runtom i Skänninge, säger Lindqvist till SVT. (TT)

VÄRLDEN

Veckans förhandlingar avgör hur skilsmässan Storbritannien–EU slutar. Det understryker premiärminister Theresa May i ett tal hon ska hålla i dag.

"Jag förväntar mig att vi hamrar fram de fullödiga, slutgiltiga detaljerna i ramverket som vår framtida relation ska vila på", förklarar May enligt en förhandsversion av talet.

Även oppositionsledaren Jeremy Corbyn håller tal, och väntas kalla det "en misslyckad, 'sämsta av alla världar'-uppgörelse". (TT)

Annons

1,8 miljarder dollar, motsvarande 1 600 miljoner kronor. Så mycket donerar New Yorks förre borgmästare Michael Bloomberg till sitt gamla universitet, Johns Hopkins.

Syftet är att fler fattiga ska få studera där. "Amerika är som bäst när vi belönar människor baserat på kvaliteten i det de gör, inte hur tjock plånbok de har", skriver Bloomberg i ett inlägg i The New York Times.

Donationen beskrivs som den största hittills till lärosäten i USA. (TT)

Ida ÖsterbergSkicka e-post
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons