Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Tonåring skjuten i Malmö. Bilbrand på E22 vid Ronneby.
Publicerad 3 december 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

En 16-årig pojke ska ha blivit beskjuten med flera skott när han besökte en pizzeria i Malmö på söndagskvällen. Hans skador är inte livshotande, enligt polisen.

Annons

Det var vid 20-tiden som det ska ha hörts flera höga smällar från området vid Värnhemstorget. Polis och ambulans skickades dit och pojken hittades inne på pizzerian. Han fördes till sjukhus med förmodade skottskador, uppger polisen.

Skytten ska ha stått på gatan utanför pizzerian när hen sköt. Polisen spärrade av ett stort område, som sedan skulle minskas, och skickade specialsökhund samt kriminaltekniker till platsen.

Brottsrubriceringen är inledningsvis försök till mord. Men ingen person är gripen sent på söndagskvällen. Polisen förhörde vittnen på platsen.

I pizzerian ska ett flertal personer ha vistats vid skjutningen. Men förutom pojken ska ingen ha skadats fysiskt. Med tanke på de andra personerna har fallet även brottsrubriceringen grovt framkallande av föra för annan.

Strax före klockan 23 meddelade polisen den tekniska undersökningen är färdig och att alla avspärrningar tagits bort.

Blekinge

Strax före klockan 02 på natten till måndagen kom larm om en bilbrand på E22 vid Ronneby.

Branden ska inträffat i östergående riktning på E22. Vägen stängdes av åt det hållet, enligt Trafikverket som satte prognosen för öppnandet till klockan 02.30.

– Branden är släckt och trafiken rullar på lite försiktigt förbi platsen, säger Stefan Sjöholm, insatsledare vid Räddningstjänsten östra Blekinge, strax efter klockan 02.30.

Inge person har behövt föras till sjukhus i samband med händelsen, enligt SOS Alarms händelseinformation som uppger att det är oklart om bilen började brinna under färd eller inte.

Annons

Bilen bärgades sedan och vägen ska ha stängts av på nytt under det arbetet som beräknades vara färdigt klockan 03.15. Vid klockan 03 uppger Trafikverket att vägen är öppen igen.

Sverige

En person har hittats död i en lägenhet i Lidköping. Polisen uppger att brott inte kan uteslutas och att en förundersökning om misstänkt mord därför har inletts.

Den döde är en man i 50-årsåldern, enligt Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Tre personer har hämtats in till förhör och flera andra utredningsåtgärder ska vara igång.

– Det är två män och en kvinna, säger Tomas Vänerfors, stationsbefäl vid Lidköpingspolisen, till GT.

Alla tre släpptes efter att de förhörts.

Polisen larmades klockan 19.44 på söndagskvällen. Under måndagen ska den tekniska undersökningen avslutas. En rättsmedicinsk undersökning ska också göras.

Världen

200 miljarder dollar för att hejda klimatförändringarna. Det investeringspaketet offentliggör Världsbanken i samband med det globala klimatmötet i Polen. Beloppet, motsvarande över 1,8 biljoner kronor, täcker perioden 2021–25.

Annons

– Om vi inte minskar utsläppen och börjar anpassa oss nu kommer vi att ha 100 miljoner fler fattiga 2030, säger John Roome, Världsbankens ansvarige för klimatfrågor.

Han tillägger att antalet klimatflyktingar kan bli ännu fler. (TT)

Asiatiska börser andas ut efter Kinas och USA:s besked på helgens G20-möte om en paus i handelskriget.

Nikkei-index i Tokyo steg på måndagsförmiddagen med 1,4 procent.

Hang Seng-index i Hongkong studsade redan i öppningen upp över 2 procent. Och på kinesiska fastlandet var plussiffrorna liknande i både Shanghai och Shenzhen.

Kinas och USA:s ledare Xi Jinping och Donald Trump enades i samband med G20-mötet i Argentina om att inte höja några tullar medan nya förhandlingar förs de närmaste tre månaderna. (TT)

För att bygga förtroende inför fredssamtalen i Sverige kommer Saudiarabiens militärallians att låta skadade Huthi-rebeller flygas ut ur Jemen.

"Ett FN-chartrat plan landar på Sanaas internationella flygplats på måndagen för att flyga ut 50 skadade stridande", förklarar alliansen enligt nyhetsbyrån SPA.

Destinationen är Omans huvudstad Muscat, där de skadade ska få vård. Fredssamtalen är tänkta att inledas den kommande veckan. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons