Annons

Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Dödsolycka på E22. Kraftig explosion i Malmö.
Publicerad 4 december 2018
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

SKÅNE

E22 mellan Bromölla och Kristianstad är avstängd minst fram till förmiddagen på tisdagen. Orsaken är en svår olycka med en lastbil och personbil som skedde vid midnatt, där föraren av personbilen omkom.

Annons

– Det är en lastbil med släp som har vält så den ligger över hela vägen och blockerar hela E22:an, säger Johan Sjöberg, inre befäl vid räddningstjänsten.

Polisen säger att lastbilschauffören har väjt för något, förmodligen ett djur, och då hamnat på sidan och blockerar vägen.

– Och sen kommer en personbil en stund senare och uppmärksammar väl inte detta, utan kör rätt in i underredet på den här lastbilen. Och föraren omkommer då, säger Thomas Boking, inre befäl vid polisen i Kristianstad.

Mannen som omkom är i 60-årsåldern och hans anhöriga är underrättade. Lastbilschauffören har förts med ambulans till sjukhus. Skadeläget är okänt men polisen uppger att han ligger kvar på sjukhus.

En livsmedelsbutik i Malmö fick under natten sin entré bortsprängd. Polisen larmades av flera personer på grund av den kraftiga detonationen, strax innan tvåtiden på natten. Explosionen var så stark att flera billarm gick igång.

Nationella bombskyddet samt tekniker kallades till platsen.

”Det går under morgonen inte att svara på vad det är som har orsakat smällen, enbart att det är en kraftig sådan.” skriver Kim Hild, informatör på polisen.

Ingen person är skadad och ingen misstänkt har gripits. Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig ödeläggelse.

SVERIGE

En man i 50-årsåldern som var ute och motionerade blev påkörd av en bil på länsväg 134 i Ydre kommun på måndagskvällen. Mannen skadades så svårt att han sedan avled. Bilisten smet från olycksplatsen.

Annons

Polisen kunde ett par timmar efter olyckan gripa en man i 40-årsåldern, misstänkt för att ha vållat olyckan samt för rattfylleri.

När polisen kom i kontakt med den misstänkte körde han i väg. Gripandet kom efter att polisen förföljt hans bil i ungefär en mil. Bilen som mannen befann sig i har tagits i beslag för teknisk undersökning.

Brottsrubriceringen är smitning från trafikolycka och grovt vållande till annans död. (TT)

VÄRLDEN

På mindre än två veckor har över 150 flickor och kvinnor sökt hjälp efter våldtäkter och andra övergrepp i Sydsudan, och FN larmar om ett kraftigt ökande sexuellt våld.

– Under mer än tre års arbete i Sydsudan har jag aldrig tidigare sett en så dramatisk ökning, säger Ruth Okello, barnmorska inom Läkare utan gränser (MSF).

Attackerna har enligt uppgifter till FN utförts av beväpnade män, många av dem uniformsklädda, runt staden Bentiu i norr. (TT)

Med en och samma raket har Space X skickat upp 64 satelliter – nytt rekord, åtminstone för USA:s del, meddelar Elon Musks rymdföretag.

Raketen, en Falcon 9, återanvändes dessutom för tredje gången, en viktig aspekt i Space X satsning på billigare rymdtrafik.

Satelliterna tillhör en rad olika företag och institutioner, och är små. Flera av dem är så kallade kubsatelliter, en kubikdecimeter stora. (TT)

Ida ÖsterbergSkicka e-post
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons