Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

En till sjukhus när bil voltade på riksväg 11. Krock på E65.

Skåne

En singelolycka med personbil inträffade på riksväg 11 mellan Veberöd och Sjöbo tidigt på måndagsmorgonen.

Larmet om olyckan, som ska skett i riktning mot Sjöbo, kom strax efter klockan 04.30. Polisen uppger att bilen voltat och ligger på taket.

Räddningsfordon och polis skickades till platsen. En person har förts till sjukhus med ambulans, enligt SOS Alarms händelseinformation.

Och klockan 06.15 var bilen bärgad, uppger polisen.

Vägen stängdes av och Trafikverket rekommenderade trafikanter att istället köra via Vomb, väg 104 och Sjöbo. Prognosen för när vägen kunde öppnas igen sattes till klockan 05.30.

Vid klockan 05.10 meddelade Trafikverket att det var begränsad framkomlighet på platsen. Men klockan 06 var det helt öppet igen, enligt myndigheten.

Och klockan 06.15 var bilen bärgad, uppger polisen.

Två bilar blev helt utbrända vid en bilbrand i Persborg i Malmö. Räddningstjänst och polis larmades till platsen klockan 03.05.

Poliser gör en anmälan om skadegörelse genom brand.

Strax före klockan 22 på söndagskvällen skedde en kollision på väg E65, i korsningen just norr om Rydsgård, i riktning mot Ystad.

Krocken skedde mellan två personbilar där den ena körde på den andra bakifrån. Inga personer ska ha kommit till skada och man har valt att inte ens skicka ambulans till platsen.

Trafikverket meddelar att E65:an är avstängd (klockan 22.20) som en följd av olyckan. Båda bilarna måste bärgas.

Vid klockan 23.20 uppger Trafikverket att det är full framkomlighet på platsen igen.

Sverige

Ett flerfamiljshus i Skarpnäck i södra Stockholm evakuerades under söndagskvällen på grund av brand i en lägenhet. Larmet kom strax före klockan 22.

Totalt 17 personer evakuerades, de flesta av dem genom fönster.

– Branden är under kontroll och släckt, eventuellt är det en del rök kvar i trappuppgången, säger Henrik Jynnesjö, ledningsbefäl vid Storstockholms brandförsvar, till TT vid midnatt.

De flesta av de boende kommer att kunna återvända till sina lägenheter, uppger räddningstjänsten. (TT)

Polisen i Nyköping fick strax efter midnatt larm om att tre män skar sönder kapell till parkerade lastbilar vid Nyköpingsbro för att stjäla föremål ur lasten, uppger myndigheten på sin webb.

Gärningsmännen hann lämna platsen i bil innan polisen hann fram, men de stoppades inom kort vid en trafikplats. De tre männen greps misstänkta för stöld. (TT)

Den stora Nobeldagen är här, men alla verkar inte känna av den högtidliga stämningen. Natten till måndagen greps nämligen en man misstänkt för skadegörelse vid Stadshuset i Stockholm – platsen för Nobelfesten.

– Han misstänks för grov skadegörelse, för att med hjälp av någon sorts färg ha skadat minst en staty och Stadshuset. Jag har inte omfattningen i nuläget, säger polisens presstalesperson Towe Hägg.

Skadegörelsen uppmärksammades av en ordningsvakt som tillkallade polis. Mannen greps omkring en kilometer därifrån. (TT)

Världen

Minst 13 personer omkom och 20 skadades när en buss med basketspelare ombord välte i Colombia.

Olyckan inträffade mellan samhällena Calima el Darien och Yotoco omkring 45 mil sydväst om huvudstaden Bogotá. Myndigheterna utreder om den kan ha orsakats av fel på bromsarna.

– Det är en kurvig väg och självklart kan ett möjligt haveri i bussens mekaniska system ha lett det här, säger polischefen Wilson Gonzales. (TT)

Runt 1 200 asylsökande i australiska flyktingläger stämmer landet i två separata grupptalan.

Australien anklagas för tortyr och brott mot mänskliga rättigheter.

Gruppens advokater hävdar att flyktingarna, som är placerade på ön Manus i Papua Nya Guinea och i Nauru, har fängslats godtyckligt och att de inte får ordentlig vård, vilket kan utgöra brott mot mänskligheten.

Flera människorättsgrupper och läkare bedömer att flyktingarnas situation är inhuman. FN och läkarorganisationer har nyligen varnat om att många är deprimerade på Nauru, med många självmordsförsök och barn som lever i en desperat situation.

Enligt Australiens premiärminister Scott Morrison skulle fler uppmuntras att ta sig till Australien om personerna i flyktinglägret släpptes in i landet. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.