Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Arkivbild.

Övertänd stallbyggnad. Brandskadade taxibilar. En till sjukhus efter olycka.

SKÅNE

En stallbyggnad utanför Kristianstad har under natten brunnit ner. Byggnaden var övertänd när räddningstjänsten kom fram. Branden hade även spridit sig till en liknande byggnad intill men den kunde begränsas.

Ingen person ska ha skadats. Polisen har spärrat av platsen d det inte finns någon bestämd orsak till branden.

Fem bilar har brandskadats i Malmö under natten, i fyra olika bränder det skriver polisen på sin sajt. Samtliga bränder misstänks vara anlagda och polisen har upprättat flera anmälningar om skadegörelse. Enligt Sydsvenskan så är tre av bilarna taxibilar.

En ung kvinna fördes till sjukhus med ambulans efter en singelolycka i Kristianstad sent på onsdagskvällen. Skadeläget är okänt men enligt räddningstjänsten så klagade hon på ont i nacken.

Polisen uppger på sin hemsida att kvinnan är misstänkt för att ha kört bilen, påverkad av droger.

SVERIGE

En familj – en man, en kvinna och ett eller flera barn – rånades på onsdagskvällen i sin villa i Värnamo. Tre misstänkta gärningsmän greps under natten.

Polisen vill inte gå in på hur rånet gått till eller vilka vapen och hot som förekommit. Den tekniska undersökningen kommer att ske under torsdagen.

Rånoffren, som själva larmade polisen vid 20-tiden, skadades inte fysiskt, rapporterar P4 Jönköping. Händelsen rubriceras som grovt rån. (TT)

En man har hittats med en skottskada i benet vid tunnelbanestationen i Fittja, sydväst om Stockholm.

– Ingen är gripen, säger Eva Nilsson, presstalesperson vid polisen.

Flera personer som hört skottliknande smällar larmade polisen vid 21.45 på onsdagen. Samtidigt ska även ett antal unga män ha setts på en gångbro i området, men det är oklart om de har med saken att göra.

Den skadade mannen fördes till sjukhus, dit en polispatrull följt med för att prata med honom.

– Vi pratar med folk som har rört sig i området och vi ska prata vidare med målsägaren, han är vaken och talbar, säger Eva Nilsson.

Polisen har spärrat av en trolig brottsplats, söker vittnen och kontrollerar om det finns övervakningskameror som kan ha fångat skottlossningen. Händelsen rubriceras som försök till mord. (TT)

På julafton ökar antalet hjärtinfarkter med 37 procent jämfört med andra dagar, rapporterar SR Ekot.

En studie har undersökt samtliga hjärtinfarkter i Sverige under 16 år.

– Det kan vara emotionell stress, att träffa släktingar och att man kanske rest långt. Sedan handlar det förmodligen om att man äter mycket och fet mat och kanske dricker en del alkohol, säger David Erlinge, professor i kardiologi vid Lunds universitet och SUS, som lett studien. (TT)

VÄRLDEN

Ville Tavio, riksdagsledamot för Sannfinländarna, möter skarp kritik både från höger och vänster efter att under en debatt i riksdagen ha jämfört EU:s utveckling med Sovjetunionen och Nazityskland, rapporterar Yle.

– Federalisterna skapar bara ett nytt slags Sovjetunionen av EU. De skapar ett nytt slags Nazityskland. EU:s globalism är bara en ny slags fascism, fascism i en ny form, sade Tavio.

Statsminister Juha Sipilä (C) anser att Tavios formulering är förnedrande och förringar Nazitysklands offer.

Tavios parti Sannfinländarna har inte tagit avstånd till uttalandet. (TT)

Ytterligare en kanadensare förhörs av Kina, uppger utrikesminister Chrystia Freeland. Departementet har inte kunnat nå mannen som uppgett att han frågas ut.

– Vi jobbar väldigt hårt med att förvissa oss om var han befinner sig och vi har även tagit upp frågan med kinesiska myndigheter, säger Freeland.

Tidigare i veckan greps en före detta kanadensisk diplomat i Kina, efter att Kanada gripit det kinesiska företaget Huaweis finanschef. (TT)

Striderna i Sydsudan har tvingat mer än fyra miljoner människor på flykt. 1,2 miljoner barn lider av allvarlig undernäring – den högsta siffran sedan konflikten bröt ut.

Fem år efter att striderna började har 15 000 barn separerats från sina föräldrar eller försvunnit i det orosdrabbade landet, visar en ny rapport från Unicef.

Tiotusentals människor har dödats, en fjärdedel av befolkningen har tvingats lämna sina hem och ekonomin har kollapsat. (TT)