Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Fem personer gripna för kopparstöld i Eslöv.
Skåne
Publicerad 15 januari 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Vid 01-tiden på natten till tisdagen ska en man ha blivit av med koppar från sin bostad i Eslöv. Fem personer misstänks ha genomfört stölden och stuckit från platsen med en kopparplåt, uppger polisen som senare kunde gripa de fem.

Blekinge

Annons

Under natten till tisdagen ska Väggabadet i Karlshamn samt en lastbil i Karlskrona ha utsatts för inbrott.

Polisen fick kännedom om lastbilsinbrottet på Långö klockan 01.53. Och bara 20 minuter senare, klockan 02.14, larmades polis om inbrottet på badet i Karlshamn.

Det är oklart om något, och i så fall vad, stulits i båda fallen. Polisen har heller ingen misstänkt tidigt på tisdagsmorgonen.

Sverige

På natten till tisdagen totalförstördes en byggnad vid Hantverkargatan i Färjestaden i en brand.

SOS Alarm fick uppgift om branden klockan 02.14. Räddningstjänst skickades till platsen och startade släckningsarbetet. Även ambulans och polis larmades dit.

Det ska brinna i en gammal verkstad som nu har använts som lager istället, enligt Trygghets- och larmcentralen i Kalmar (TLC). Men den kunde inte räddas.

– De har tagit beslut om att låta byggnaden brinna ner, säger Monika Karlström, larmoperatör vid TLC klockan 03.45.

Hon har inga uppgifter om att några personer skadats vid branden.

Räddningstjänstpersonal från Färjestaden och Mörbylånga var på plats under natten liksom yttre befäl från Kalmar. Man räknade med att ha personal kvar till 06-tiden på tisdagsmorgonen.

Annons

Orsaken till branden är oklar inledningsvis. Polisen har tidigt på tisdagsmorgonen ännu inte skrivit någon anmälan.

Världen

Familjen till Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, som varit försvunnen i elva veckor, vädjar nu till kidnapparna att höra av sig.

– För familjen är det en sak som är överordnat allt annat. De vill få hem Anne-Elisabeth, sade familjens advokat Svein Holden i norska TV2 på måndagen.

Falkevik Hagen är gift med en av Norges rikaste personer. Hon tros ha blivit bortförd från sitt hem i Fjellhammar utanför Oslo, men var hon hålls fången är fortfarande oklart. Norsk polis gick förra veckan ut med misstankarna om att hon kidnappats i oktober och fick fort in över 250 tips från allmänheten.

Tidigare har uppgifter om ett krav på en lösesumma på nio miljoner euro (92 miljoner svenska kronor) framförts, enligt VG. Polisen har sagt att allvarliga hot framförts om lösenkravet inte tillmötesgås, men har inte velat gå in på detaljer om utredningen. (TT)

Sedan en kanadensisk man dömts till döden i Kina för narkotikasmuggling anklagar Kanadas premiärminister Justin Trudeau Kina för att tillämpa sina lagar godtyckligt.

Samtidigt har kanadensiska UD uppgraderat varningen för landets medborgare i Kina. Risknivån är oförändrad, men har nu tillägget att det finns risk för "godtycklig tillämpning av lokala lagar".

Den nu dödsdömde mannen var tidigare dömd till 15 års fängelse vilket har fått Kanada att undra om den nya domen var politiskt motiverad. (TT)

Ungefär hundra tuppar, marijuanaplantor och över tre miljoner kronor. Det hittade spansk polis när de grep 182 personer som deltog i en nationell tuppfäktningstävling i staden Sangonera la Verde i sydöstra Spanien.

Annons

De gripna personerna riskerar upp till ett och ett halvt års fängelse för djurplågeri.

Tuppfäktning blev populärt redan före romartiden. De tävlande tupparna pumpas ofta med steroider och tränas till aggressivitet, det är också vanligt att man fäster sporrar och knivar på tupparnas ben.

Den som överlever koras till vinnare – och de åskådare som satsat pengar på den överlevande tuppen tar hem vinstpengarna.

Tuppfäktning är olagligt i Spanien men pågår fortfarande i vissa regioner. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons