Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Explosioner i Malmö. Bilbrand i Skegrie.

E4 fortsatt avstängd. Man gripen för misshandel i Svedala.

Skåne

Även på torsdagskvällen fick polisen uppgifter om en hög smäll i Malmö. Och på natten krossades sedan flera fönster i en smäll.

Det var strax efter klockan 21.30 som polisen fick flera samtal om en hög smäll i området Fågelbacken. Räddningstjänst, ambulans och polis skickades dit och ett fristående sophus vid korsningen Västra Rönneholmsvägen/Edward Lindahlsgatan ska ha skadats.

Nationella bombskyddet kallades till platsen efter att polisen misstänkt att någonting detonerat där. Platsen spärrades av.

Det finns inga uppgifter om att personer skadats, enligt polisen.

Och strax efter klockan 00.30 på natten till fredagen ska en explosion ha inträffat vid Scheelegatan i Malmö. Polisen uppger att flera fönster krossats.

Nationella bombskyddet har skickats till platsen. Polis gör en teknisk undersökning och pratar med vittnen.

Brottsrubriceringen är allmänfarlig ödeläggelse i det senare fallet. Målet för sprängningen är oklart till en början, enligt polisen.

Två bilar ska ha skadats i en brand på en pendelparkering vid E6/E22 i Skegrie.

SOS Alarm fick uppgift om branden klockan 23.23 på torsdagskvällen. Räddningstjänst skickades till platsen.

– Det ska ha brunnit kraftigt i en personbil och lite mindre i en annan intill. I övrigt ska det inte ha funnits några andra fordon i närheten, säger Gustaf Sandell, inre befäl vid Räddningstjänsten syd.

Polis skickades också dit.

– Det är sällan bilar bara börja brinna av sig självt, konstaterar Joakim Sjöberg, jourförundersökningsledare vid polisen i Ystad.

Ingen person ska ha skadats vid branden.

E4 norr om Helsingborg, mellan Hyllinge och Åstorp, har varit avstängd i båda riktningar sedan tidigt torsdag kväll, och är fortsatt stängd.

Anledningen är en större olycka där äldre kvinna avled i en krock mellan tre personbilar och en lastbil. Ytterligare fyra personer fick föras till sjukhus.

Lastbilen välte på sidan över båda körbanorna. Vägen väntas öppna klockan 08 på morgonen. Trafikverket uppger att omledningen av trafiken fungerar bra. (TT)

En man i 35-årsåldern greps sent på torsdagskvällen i Svedala.

– Det är en man och en kvinna som håller på och separerar. Det blev bråk och det gick till handgemäng, säger Joakim Sjöberg, jourförundersökningsledare vid polisen i Ystad.

Mannen misstänks ha misshandlat kvinnan och greps klockan 23.12.

– Han ska höras om en stund. Vi får se vad åklagaren säger, säger Sjöberg.

Kvinnan behövde inte föras till sjukhus, enligt honom. Mannen släpptes senare på fri fot.

Sverige

En personbil körde in i en polisbil under en kontroll i Huddinge, söder om Stockholm, på torsdagskvällen. I samband med händelsen sköt polisen varningsskott och inledde en jakt på personerna i bilen, som flydde från platsen. I den kvarlämnade bilen hittade polisen vapenliknande föremål.

Ett stort polispådrag letade under tidig natt och åtta personer kunde gripas.

– De är misstänkta för grovt vapenbrott, eftersom vi hittade vapen i bilen, säger polisens presstalesperson Towe Hägg.

– Bilen är bärgad och den kommer vi att titta på. (TT)

Världen

Grekisk polis satte in tårgas för att skingra människor som på torsdagskvällen samlades utanför parlamentet i Aten för att demonstrera mot avtalet med grannen Makedonien.

Flera tusen personer samlades, en del ropade "förrädare" medan parlamentsledamöterna diskuterade frågan om en överenskommelse med Makedonien, som går ut på att landet byter namn till Nordmakedonien. Namnbytet ska kunna göra det möjligt för landet att gå vidare med ansökningar om EU- och Natomedlemskap.

Men många greker motsäger sig avtalet, och oroar sig över att landet Makedonien ska kräva landområden i norra Grekland, en provins som också går under namnet Makedonien. (TT)

Omkring 50 personer dödades när IS-anhängare försökte ta tillbaka kontrollen över en by i östra Syrien från USA-stödda SDF.

Anfallet skedde en dag efter att SDF tagit kontrollen av byn Baghouz, nära irakiska gränsen, från IS, och innehöll minst tre självmordsbombare.

Enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet dödades 34 IS-anhängare och 16 SDF-krigare. Ytterligare 21 medlemmar av IS ska ha tagits tillfånga. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.