Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Stökigt i Kristianstad och skadegörelse på Öresundståg. Personrån i Malmö.
Publicerad 26 januari 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Vid 22.30-tiden på fredagskvällen ska det ha varit stökigt på Östra Storgatan i Kristianstad.

Annons

– Tre personer har bråkat, stökat, kastat cyklar och varit allmänt otrevliga, säger Marielle Kamp, jourförundersökningsledare vid polisen i Kristianstad.

Polis åkte till platsen och omhändertog två av dem för fylleri, de är i 20-årsåldern.

– Och en ung man vägrade lyssna på polisens tillsägelser så han hamnade här på polislagens 13:e paragraf en stund. Han blev utsläppt när han hade lugnat ner sig, säger Kamp.

Strax efter midnatt inträffade även en incident på ett Öresundståg som åkte mellan Hässleholm och Kristianstad.

– En konduktör hörde att det krossades något inne på en toalett. Han konfronterade de två personer som var där inne och då var en spegel sönder, säger Marielle Kamp.

En man är nu misstänkt för skadegörelse.

– God uppklarningsmöjlighet på den tycker jag, säger Kamp.

Sent på fredagskvällen ska en man ha blivit rånad av flera maskerade personer i Klagshamn i Malmö.

Polisen larmades klockan 23.01 och åkte till platsen tillsammans med ambulans. Mannen hittades med vad polisen beskriver som stick- eller skärskador.

Han fördes till sjukhus med ambulans. Inledningsvis är skadorna oklara, enligt polisen.

Annons

De maskerade personerna ska ha stuckit från platsen till fots.

Polisen sökte med bland annat hund och helikopter efter gärningsmännen som ska ha fått med sig stöldgods. På lördagsmorgonen rapporterar TT om att två personer gripits misstänkta för grovt rån.

Och i Dalby ska en väktare ha hotats med ett pistolliknande föremål. En man ska hoppat in i väktarbilen och hotat och slagit mot dennes huvud, uppger polisen.

Mannen ska sedan ha tvingat väktaren att köra honom till en adress i Dalby. Väl där försvann han och väktaren larmade polisen. Klockan var då 03.43.

Polisen har gjort en anmälan om grovt olaga tvång, men tidigt på lördagsmorgonen är ingen person gripen.

Sverige

En person har avlidit och en person har förts till sjukhus efter en lägenhetsbrand i Nyköping.

Polis och räddningstjänst larmades vid halv tio på kvällen till en lägenhetsbrand i ett flerfamiljshus i Nyköping. Branden var fullt utvecklad när de kom dit.

– Rökdykare gick in och hämtade en skadad person. När de gick in igen hittade de ytterligare en person. Den personen är avliden, säger Martin Detterström, vakthavande befäl vid polisen region Öst.

Den skadade personen är förd till sjukhus med rökskador.

Annons

Vad som orsakat branden är ännu inte känt.

– Tekniker är på väg till platsen. Räddningstjänsten har varit på plats för släckningsarbete och vi har inte gått in i lägenheten ännu. Det är avspärrat och vi kommer att undersöka platsen under natten, säger Martin Detterström.

Branden släcktes inom en timme. De boende i huset som fick evakueras vid släckningsarbetet kunde vid midnatt återvända till sina lägenheter, uppger räddningstjänsten. (TT)

Världen

USA:s president Donald Trump har gjort upp med kongressledare om att tillfälligt häva den pågående nedstängningen av statsapparaten fram till den 15 februari.

Ett förslag godkändes av kongressen, och därefter undertecknade Trump det utan närvaro av journalister. Det innebär att nedstängningen är över och att statsanställda kan få sina löner.

Men Trump hotar med en ny nedstängning om kongressen inte går honom till mötes om muren till Mexiko.

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons