Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Misshandel i Kristianstad och Hässleholm. Tre gripna i hamnen i Ystad.
Publicerad 3 februari 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Under kvällen och natten ska det ha varit stökigt i Hässleholm, uppger polisen.

Annons

– På Harrys har det varit ett par omhändertaganden och bråk, säger Emil Johnsson, jourförundersökningsledare vid polisen i Kristianstad.

En man i 20-årsåldern greps för misshandel vid 03-tiden. Detta efter att en kvinna uppgett för en polispatrull att hon blivit slagen i ansiktet av en man inne på dansgolvet.

Polisen har inga uppgifter om att kvinnan behövt sjukvård efter händelsen.

Strax efter klockan 02 på natten till söndagen skickades ambulans och polis till Tivoliparken i Kristianstad.

Polisen uppger att en man ska ha misshandlats vid ett uteställe där. Han fördes till sjukhus med ambulans och ska då ha varit vaken och talbar, enligt polisen som gör en anmälan om misshandel.

På lördagskvällen kunde polis gripa tre stöldmisstänkta män i hamnen i Ystad. De stoppades i en bil som skulle med en färja till Polen.

– Man hittade verktyg, maskiner med mera i bilen, säger Magnus Svall, jourförundersökningsledare vid polisen i Ystad.

Männen, som är mellan 25 och 40 år gamla, misstänks för stöld alternativt häleri. Vid 02.30-tiden på natten till söndagen har de precis förhörts.

Alla tre anhölls senare under natten.

– Ingen av dem vill uttala sig, så det blir nya förhör med försvarare under dagen, säger Magnus Svall, jourförundersökningsledare vid polisen i Ystad.

Annons

På natten till söndagen ska en singelolycka med personbil ha skett på riksväg 19.

SOS Alarm fick uppgift om händelsen vid Fågeltofta norr om Skåne-Tranås klockan 03.37. Räddningstjänst, ambulans och polis skickades till platsen.

Trafikverket uppgav att det var begränsad framkomlighet där och satte prognosen för när arbetet kunde vara färdigt till klockan 05 på söndagsmorgonen. Vid klockan 04.50 meddelade man att det var full framkomlighet på platsen igen.

Föraren, en man som ska ha varit ensam i bilen, ska ha klagat på bröstsmärtor.

– Han blev hemkörd av polispatrullen som var där. Det var en vanlig halkolycka, säger Magnus Svall, jourförundersökningsledare vid polisen i Ystad.

Vid 05-tiden ska en ha blivit rånad vid Malmö centralstation. Två personer ska ha puttat mannen till marken och sedan försvunnit med hans mobil, uppger polisen.

Och vid Jägersrovägen i Malmö ska två bilar ha krockat mitt i natten. Polis larmades klockan 03.44.

Den ena bilen uppges vara en taxi och föraren ska ha stuckit från platsen. Föraren av den andra bilen är en man som polisen misstänker för rattfylleri. Han togs med för provtagning.

I den senare bilen ska även två andra män ha åkt och de fördes till sjukhus med ambulans. Den ene ska ha haft ont i ryggen.

Båda bilarna behövde bärgas.

Annons

Sverige

Polisen befarar att en man i 75-årsåldern har omkommit i en villabrand i Gullspång i Västra Götaland på lördagskvällen.

– Det är två personer skrivna på adressen och den ena har vi fått tag på. Allt tyder på att mannen ska ha varit hemma, men det är inte bekräftat eftersom man inte har hittat någon kropp, säger Göran Carlbom vid polisen.

Räddningstjänsten fick larmet strax efter klockan 18 på lördagen.

– Det var full fyr när vi kom så det gick inte att rädda något. Det var någon som upptäckte branden en bit därifrån så den kan ju ha pågått en tid, säger Peter Brandels vid räddningstjänsten östra Skaraborg.

Räddningstjänsten är kvar vid platsen för eftersläckning. Enligt polisen kommer det att ta ett par dagar innan tekniker kan undersöka huset.

Anhöriga är underrättade om situationen. Det finns för tillfället inte några misstankar om brott. (TT)

Världen

Massiva demonstrationer pågår i Venezuela, både till stöd för oppositionsledaren Juan Guaidó, som utropat sig själv till interimspresident, och sittande ledaren Nicolás Maduro.

USA uppmanar militären att ansluta sig till oppositionen.

Annons

"USA uppmanar samtliga militärer att följa general Yánezs väg och skydda de fredliga demonstranter som stöder demokrati", twittrar USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton.

Utspelet kommer sedan en högt uppsatt general inom Venezuelas flygvapen övergivit Nicolás Maduros regim och erkänt Juan Guaidó som interimspresident. I ett videoklipp som cirkulerar på Twitter uppmanar general Francisco Yánez också andra militärer att vända sig mot Maduro, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Venezuelas folk, 90 procent av de beväpnade styrkorna i Venezuela ställer sig inte bakom diktatorn, de står på folkets sida, säger Yánez i videon. (TT)

En rebelledare som kallat sig Rodrigo Cadete och minst nio av hans mannar har dödats i strider i Caquetá i Colombia, uppger militären.

"Vi har flera infångade och striderna fortsätter i området", meddelar försvarschefen Guillermo Botero.

Rodrigo Cadete ledde en utbrytargrupp som vägrade följa det några år gamla fredsavtalet mellan regeringen och gerillan Farc. 7 000 rebeller bedöms enligt myndigheter följa vapenvilan, medan 1 700 fortsätter strida. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons