Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Man anhållen för hot mot ex i Åhus. Man gripen för grovt rån i Malmö.
Publicerad 18 april 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Vid klockan 23.45 på onsdagskvällen greps en man i 40-årsåldern i Åhus.

Annons

Mannen misstänks för olaga hot mot en före detta flickvän. Han misstänks även för övergrepp i rättssak och anhölls senare under natten.

Strax efter klockan 00.30 larmades polis till en adress i Almhög i Malmö. Tre personer (två kvinnor och en man) ska där ha rånats på bland annat mobiler.

De har uppgett för polisen att tre personer hotat dem. Men de ska inte ha behövt akutsjukvård efter händelsen, enligt polisen.

En man i 20-årsåldern har gripits och misstänks för grovt rån. Polisens tekniker gör en brottsplatsundersökning.

I Malmö brann en moped vid Limhamnsvägen. Polis och räddningstjänst larmades till platsen klockan 01.39.

Branden kunde släckas och polisen har gjort en anmälan om skadegörelse genom brand.

Och i Lund brann en bil vid Nöbbelövs torg. Polis och räddningstjänst larmades dit klockan 03.09.

Bilen ska ha kunnat släckas och en anmälan har gjorts om skadegörelse genom brand.

Sverige

Boende i området kring Spångsholms bruk i Mjölby evakuerades under onsdagsnatten efter att en kraftig brand utbrutit. Dessa har nu fått återvända hem.

Annons

Räddningstjänsten har arbetat hela natten med den kraftiga branden i industribyggnaden med bland annat ett flerbilsgarage i Spångsholms bruk i Mjölby. På grund av risk för explosion infördes en säkerhetszon på 300 meter från byggnaden och personer i området evakuerades.

Situationen har nu lugnat ner sig något. Räddningstjänsten är fortfarande på plats men de som evakuerats har fått återvända hem, uppger polisen för TT.

Cirka 20 brandmän från Mjölby, Linköping och Skänninge bekämpar elden. Det finns inga uppgifter om att någon skulle vara skadad.

Peder Helmer, styrkeledare hos räddningstjänsten i Mjölby, tror att branden kommer att ta lång tid att släcka.

– Det handlar om stora volymer, det är en väldigt stor byggnad med flera olika sorters verksamheter. Det finns också brandbelastade gasflaskor i byggnaden.

Ett viktigt meddelande till allmänheten gick ut där boende i området uppmanades att gå inomhus och stänga dörrar, ventilation och fönster. Denna uppmaning hävdes vid 04-tiden, rapporterar Sveriges Radio P4 Östergötland. (TT)

En Ica-butik i Luleå brinner för fullt, uppger SOS Alarm för TT.

– Byggnaden kommer att brinna ner, säger Adam Dahlberg, inre befäl på räddningstjänsten i Norrbotten.

Räddningstjänst, ambulanser och polis har skickats till platsen. Det finns inga uppgifter om någon person ska ha skadats men räddningstjänsten utesluter inte att så kan vara fallet.

– Inringaren berättade att det lyste i byggnaden innan branden, så vi inledde insatsen med syftet livräddning, säger Adam Dahlberg.

Annons

Men rökdykarna tvingades lämna den övertända byggnaden och i stället pågår yttre släckning där målet är att förhindra spridning av branden.

Polis och räddningstjänst uppger att det rör sig om en kraftig rökutveckling och ett viktigt meddelande till allmänheten har sänts ut, där räddningsledaren uppmanar alla i området att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. (TT)

Världen

Alla offer i bussolyckan i portugisiska Madeira var tyskar, säger Portugals president.

– Jag uttrycker sorgen och solidariteten från alla portugiser i den här tragiska stunden, och framförallt för de familjer till offren, som jag har fått berättat för mig att alla var tyskar, säger Marcelo Rebelo de Sous i ett tv-sänt tal.

Minst 29 personer har omkommit i bussolyckan, uppger sjukhuset.

Olyckan inträffade klockan 18.30 lokal tid när föraren av oklar anledning tappade kontrollen över bussen. Föraren och turistguiden uppges ha skadats men överlevt.

Bilder på portugisiska nyhetssajter visar hur den vita turistbussen har kört utför en slänt i kuststaden Caniço på södra Madeira, och hur den har vält och slutligen kraschat in i ett hus.

Ombord på bussen fanns minst 50 personer, rapporterar lokala och tyska medier.

Utöver dödsoffren skadades över 20 personer. En talesperson för sjukhuset Dr. Nélio Mendonça i öns huvudort Funchal bekräftar för tyska Bild att många är svårt skadade:

Annons

– Vi har för närvarande våra händer fulla. Vi har många skadade personer från bussolyckan här. Ambulanserna körde dem från Santa Cruz till oss. (TT)

Fler än 50 medlemmar i Boko Haram har dödats, när jihadistgruppen attackerade en multinationell militärstyrka i nordöstra Nigeria, uppger översten Azem Bermandoa, talesperson för militären.

Två soldater från Tchad dödades i attacken vid Cross Kauwa, och ytterligare elva soldater skadades.

Boko Harams uppror har pågått i regionen i nästan tio år, och våldsamheterna har även drabbat grannländerna Tchad, Niger och Kamerun. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons