Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Branden vid Åbuamossen har avtagit, under natten har vinden mojnat och luftfuktigheten ökat.

Även i Jönköpings län fortsätter arbetet med en pågående skogsbrand.

Skåne

Enligt räddningstjänsten ska det inte längre brinna med öppna lågor men branden i Hästveda är inte släckt, värmespridning under marken kommer ligga kvar under lång tid. De som tidigare evakuerades hade vid klockan 02 ännu inte kunnat återvända hem.

– Vi tror att det ska bli gynnsammare väderförhållanden framåt helgen, säger Joakim Ilmrud, räddningsledare, till TT.

Sverige

En brand norr om Gnosjö i Jönköpings län upptäcktes av privatpersoner som såg en rökpelare i skogen. Polisen uppmanade under kvällen boende att vara mentalt förberedda på att snabbt eventuellt hitta ett tillfälligt boende. Flera helikoptrar har vattenbombat, bland annat med förstärkning från Försvarsmakten. Branden, som omfattar uppemot 150 hektar, bedöms inte vara under kontroll och släckningen kommer att pågå under natten och kommande dygn.

– Branden är ännu inte under kontroll. Vi jobbar på för fullt med att ringa in och begränsa branden, säger Henrik Dovrén, inre befäl. (TT)

Världen

Den ryske presidenten Vladimir Putin har anlänt till Vladivostok för sitt första toppmöte med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, uppger Kreml.

Samtalen väntas behandla de internationella sanktionerna mot Nordkorea och det säkerhetspolitiska läget.

– Jag hoppas att vi kan diskutera konkreta frågor gällande fredsförhandlingar på den koreanska halvön och våra bilaterala relationer, sade Kim till rysk tv när han på onsdagen korsade gränsen till Ryssland. (TT)

Amerikanska myndigheter har registrerat 695 fall av mässlingen hittills under året, vilket är den högsta siffran sedan sjukdomen förklarades utrotad i landet år 2000.

Sjukdomen finns nu i 22 stater, men de flesta fallen är koncentrerade till ett utbrott i staten Washington och två i New York.

Över hälften av fallen, 390, gäller barn i några ortodoxa judiska församlingar i Brooklyn, New York, som vägrar vaccinera sina barn. (TT)