Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Skottlossning i Malmö med två allvarligt skadade. Viltolycka på E22.

Nederländerna slog Sverige i Eurovision. Men en låtskrivare till vinnarlåten är svensk.

Skåne

Två män i 25-årsåldern vårdas på sjukhus i Malmö med allvarliga skottskador under natten till söndagen.

Polisen fick kännedom om händelsen vid Almgården klockan 01.29. Polis och ambulans skickades dit.

– Vi får in flera samtal om skottlossning. Ungefär samtidigt kommer det in två yngre män på akuten vid Sus i Malmö, säger Marie Keismar, vakthavande befäl vid polisen i region syd.

De ska ha tagit sig dit med en privat bil.

Polisen spärrade av den förmodade brottsplatsen för en teknisk undersökning. Brottsrubriceringen är försök till mord.

– Vi vidtar en rad olika utredningsåtgärder. Men det är ingen misstänkt, säger Keismar vid klockan 03.30.

Avspärrningarna togs bort på söndagsmorgonen.

En taxi ska ha krockat med ett rådjur på E22 i höjd med Fjälkinge på natten till söndagen.

Larmet om olyckan i riktning mot Kristianstad kom klockan 03.34. Räddningstjänst, ambulanspersonal och polis skickades till platsen.

– En taxibil har kört på ett rådjur. Föraren sitter just ni i ambulansen och klagar över nacksmärtor och domningar i benen, säger Mats Gustavsson räddningsledare vid räddningstjänsten i Kristianstad, klockan 04.10.

Sverige

Duncan Laurence's och Nederländernas vinnarlåt i Eurovision har artisten skrivit tillsammans med Joel Sjöö som är bördig från Dalsjöfors utanför Borås. Gota Media når honom i Tel Aviv strax efter att Nederländernas vinst är ett faktum.

– Wow! Det är på samma gång en lättnad, det har varit en sån hype. Det går inte att komma ifrån att tänka ”Det här tar vi hur lätt som helst”. Men man vet ju samtidigt att man inte gör det, så lätt är det inte. Det är en sån lättnad och en extrem glädje! Jag tror att glädjen kommer att ta över mer och mer, säger Joel Sjöö till Gota Media.

Slutet av tittarröstningen blev en riktig rysare. Och det var inte klart vem som skulle vinna förrän de absolut sista rösterna var offentliggjorda.

– Det var helt sjukt vilken tvist det blev på slutet, det gjorde de ju snyggt.

Sveriges John Lundvik slutade på en sjätteplats.

En man har knivskurits i Åkersberga i Stockholm. Larmet kom till polisen klockan 01.15 på lördagsnatten.

Händelsen har inträffat utomhus och utreds som ett mordförsök, uppger polisen för TT.

Enligt uppgifter till Aftonbladet så ska mannen vara allvarligt skadad och ha försts till sjukhus i ambulanshelikopter. Enligt tidningen har polisen haft helikoptrar som sökt efter personer som lämnat platsen i bil. (TT)

Världen

Syrien har blivit beskjutet från Israel för andra kvällen i rad, enligt syriska statsmedier. Uppgiften bekräftas av Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), ett oppositionsvänligt nätverk som bevakar Syrienkriget från Storbritannien.

Enligt den statliga nyhetsbyrån Sana har projektiler avfyrats från "ockuperat territorium", syftande på Golanhöjderna i gränslandet mellan Israel och Syrien.

– Israeliska flygplan avfyrade minst tre projektiler från ockuperade Golan, säger Rami Abdul Rahman, som driver SOHR.

Enligt honom sköts två av dessa mot en syrisk brigad i al-Qunaytra (Quneitra) inte långt från Golanhöjderna, medan den tredje stoppades av syriskt luftvärn. Enligt Sanas rapportering "hanterades" projektilerna av luftvärnet.

Israels militär har inte kommenterat uppgifterna. Den har under kriget utfört hundratals anfall i Syrien, mot vad den beskrivit som Iran- eller Hizbollah-kopplade mål.

Även i fredags öppnade Israel eld mot mål i al-Qunaytra.

Golanhöjderna är ett omstritt område som delvis intogs av Israel under sexdagarskriget 1967, och sedan dess ockuperas av landet. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.