Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Misstänkt mordbrand i Kristianstad. Vittne avvärjde fyrhjulingsstöld.

Skåne

Räddningstjänstpersonal ryckte ut till Industrigatan i Kristianstad på natten till måndagen. Detta efter larm om brand i en industrifastighet klockan 01.53 vid vilken en hög med däck ska ha brunnit, enligt polisen. Byggnaden ska vara cirka 20 meter bred och 60 meter lång.

– Det är flera olika verksamheter där; gummiverkstäder och bilverkstäder. Det har brunnit i gaveln och upp i en oinredd vind. Men det är släckt nu, säger Micael Svensson, yttre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad, klockan 03.10.

Hur skadat har det blivit?

– Det är utsidan och sedan rökskador i den ena bilverkstan.

Ingen person ska ha skadats.

Räddningstjänst från Kristianstad och Arkelstorp var på plats. Personal från Tollarp stod i beredskap.

Polis och ambulanspersonal skickades också till branden. Polisen, som var på plats med hundpatrull och flera vanliga patruller, rubricerar händelsen som mordbrand och försök till mordbrand.

– Vi misstänker att branden är anlagd. Det är två olika platser som har blivit utsatta och på det ena stället har det börjat brinna, säger Johanna Bryhagen, jourförundersökningsledare vid polisen i Kristianstad.

Tidigt på måndagsmorgonen är ingen person misstänkt.

– Vi har gjort en avspärrning av ett område och kommer att ha en teknisk undersökning där så fort det har svalnat av, säger Bryhagen.

Klockan 02.40 ska två personer ha försökt stjäla en fyrhjuling på Österäng i Kristianstad.

– Det avbröts av ett vittne och gärningspersonerna sprang från platsen utan att få med sig fyrhjulingen, säger Johanna Bryhagen, jourförundersökningsledare vid polisen i Kristianstad.

Brottsrubriceringen är försök till stöld. Ingen person är misstänkt inledningsvis.

Strax före klockan 07 kom larm om en brand i en epa-traktor vid Holmagatan i Svedala. Polis och räddningstjänst åkte till platsen.

Polisen misstänker att branden är anlagd och har gjort en anmälan om skadegörelse genom brand.

Sverige

Ett dödsoffer har hittats efter en brand i ett flerfamiljshus i Kallhäll norr om Stockholm, meddelar polisen. En förundersökning om mordbrand är inledd.

– Branden har haft ett explosionsartat förlopp. Och det är det som gör att vi misstänker att den varit anlagd, sade polisens presstalesperson Åsa Wallentin tidigare till TT.

Larmet om branden kom vid 15-tiden på söndagen. Tekniker kan dock undersöka den drabbade lägenheten först under måndagen. (TT)

En person har gripits i Västerhaninge söder om Stockholm, efter en skottlossning, rapporterar SVT Nyheter Stockholm och Expressen.

Larmen om att flera skott avlossats kom strax efter klockan 20.

– På platsen hittar vi även tomhylsor, och ett vapen ska vara beslagtaget, säger Sylvia Oldin, vakthavande befäl på Stockholmspolisen, till SVT. (TT)

Världen

En person uppges ha dödats i Sudans huvudstad Khartum tidigt på morgonen i samband med att sudanesiska säkerhetsstyrkor försökt skingra protester mot militärjuntan i landet, uppger vittnen och lokala tv-kanaler.

Skottlossning ska ha hörts och flera personer ska ha skadats. (TT)

Israel har för andra gången på ett dygn avfyrat robotar mot mål i Syrien, uppger den syriska statliga nyhetsbyrån Sana, som hänvisar till källor inom militären.

En flygbas i provinsen Homs ska ha träffats.

Enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) har fem personer mist livet. SOHR uppger att förutom syriska soldater så befann sig både iranska styrkor och Hizbollah på basen. (TT)

En bilbomb har dödat minst 17 personer i staden Azaz i nordvästra Syrien, uppger det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Ytterligare minst 20 personer ska ha skadats.

– Akutmottagningen var full, vi fick placera döda kroppar på golvet, säger Jihad Berro, läkare på det lokala sjukhuset, till AFP.

Det är inte känt vem som ligger bakom dådet. (TT)