Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Man skottskadad i Malmö. Flera trafikolyckor i Skåne.

Skåne

En man ska ha blivit skjuten på Möllevången i Malmö under natten till måndagen.

Polisen larmades strax efter klockan 01 av en uppringare som ska ha hört mannen skrika att han blivit skjuten.

– Det är en man som är skjuten i benet. Det är oklart på vilket sätt och vi har inte hittat någon brottsplats. Det är ingen fara för hans liv, säger vakthavande befäl vid polisen i region syd.

Mannen, som är i 20-årsåldern, kördes till Skånes universitetssjukhus Malmö av en privatperson. Där mötte polis och uppringaren upp.

Region Skåne bekräftar att mannens skador är lindriga.

Polisen har inlett en förundersökning angående grov misshandel och grovt vapenbrott, uppger TT. Patrullen kunde prata med den skadade om vad som hänt.

Efter helgens tågstrul ska trafiken nu vara igång igen mellan Höör och Hässleholm.

Det meddelar Trafikverket strax före klockan 03 på natten till måndagen. Prognosen för när tågtrafiken skulle återupptas som vanligt var under helgen klockan 19 på söndagen, men den fick alltså förlängas.

En del tåg kan dock vara inställda sedan tidigare.

Orsaken till det långvariga stoppet var en nedriven kontaktledning och en därpå följande brand i ett ställverk.

En bilförare ska ha kört av E22 vid Härlöv sent på söndagskvällen.

Larmet om olyckan kom klockan 23.18. Men det ska inte ha varit någon person kvar på platsen och räddningstjänsten gjorde ingen insats där.

Polisen gör en anmälan om smitning från trafikolycka. Bilen har bärgats och ägaren kontaktats av polis.

Ingen person ska ha skadats, enligt polisen. Den som misstänks ha kört bilen har tidigt på natten till måndagen inte gett sig till känna för polisen.

Vid midnatt mot måndagen ska en personbil ha åkt in i ett vajerräcke på väg 108 söder om Svedala.

Räddningstjänst och ambulanspersonal skickades till platsen. Men ingen person behövde föras till sjukhus.

Föraren ska ha väjt för ett rådjur, enligt SOS Alarms händelseinformation.

Trafikverket uppgav att det var begränsad framkomlighet på platsen under arbetet. Vid klockan 01.30 ska det ha varit full framkomlighet igen.

Klockan 02.19 kom larm om en singelolycka med personbil på E22 söder om Kristianstad.

Olyckan, i höjd med Vä, ska ha inträffat i norrgående riktning. Bilen har krockat med ett rådjur, uppger räddningstjänsten.

Ingen person ska ha skadats fysiskt. Bilen fick lite plåtskador medan rådjuret avled, enligt räddningstjänsten.

Vid klockan 03.30 var det full framkomlighet på platsen igen, uppger Trafikverket.

Strax efter midnatt kom larm om en singelolycka med personbil i Osby kommun.

Föraren ska ha väjt för ett rådjur och kört in i ett träd, enligt uppgift till SOS Alarm. Räddningstjänst och ambulanspersonal skickades till platsen. En person fördes till sjukhus med ambulans och ska ha klagat över smärtor.

Olika uppgifter har förekommit under natten om var olyckan ägde rum, både på riksväg 15 och på väg 119. Slutligen meddelade polisen i Kristianstad att det var på väg 119.

Vägen stängdes inledningsvis av på platsen. Senare uppgav Trafikverket att trafiken leddes växelvis förbi olyckan.

Bilen fick bärgas. Prognosen för när arbetet där kunde vara färdigt sattes till klockan 01.45, men strax efter 01.30 ska det ha varit full framkomlighet igen.

Under natten till måndagen ska en man ha blivit rånad på en moped i centrala Trelleborg.

En man i 25-årsåldern kunde gripas klockan 03. Han anhölls senare.

– Han har verbalt hotat och tilltvingat sig en moped, säger Anders Olsson, jourförundersökningsledare vid polisen i Ystad.

Den rånade mannen är i samma ålder som den misstänkte.

Sverige

En man i 40-årsåldern blev sent på söndagskvällen attackerad och huggen med stickvapen av, för honom, två okända maskerade gärningsmän.

Överfallet skedde i en gångtunnel i Sandviken vid 23-tiden, och flera av mannens anhöriga blev vittne till händelsen och kunde larma polis.

Mannen fick föras till sjukhus med flera sticksår på kroppen och hans skador beskrivs som allvarliga men inte livshotande.

– Det är oklart varför han har blivit misshandlad. Han känner inte att han har blivit hotad eller lever under hot, säger Ivan Åslund, RLC-befäl vid polisen i region Mitt.

Polisen sökte med hundar i området och gångtunneln men utan framgång. Strax före klockan fem på måndagsmorgonen fanns ingen misstänkt eller gripen.

Händelsen rubriceras som grov misshandel. (TT)

Världen

Dödssiffran stiger efter söndagens luftangrepp i Idlibprovinsen i nordvästra Syrien. Minst 17 civila, varav en person som arbetade för civilförsvarsorganisationen Vita hjälmarna, har dödats.

Mannen, som bidrog med material till nyhetsbyrån AFP, dödades när ryska stridsflygplan attackerade staden Khan Sheikhun, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien.

De övriga dödsoffren, sju av dem barn, krävdes i byn Urum al-Jawz och i Kfaruma. De angreppen utfördes av regimen, enligt SOHR.

Över 370 000 människor har dödats i kriget sedan 2011. (TT)

Under årets första sex månader registrerade den mexikanska polisen 14 603 mord i landet.

Det är över 600 fler mord jämfört med antalet mord under första halvåret 2018, som var det dödligaste någonsin i landet, med sammanlagt 29 111 mord.

Mexiko har under lång tid haft problem med drogkarteller och våld som följer i deras spår. I juni lanserade president Andrés Manuel López Obrador ett nytt nationalgarde för att bekämpa drogkartellerna. (TT)