Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Villabrand i Simrishamns kommun.
En till sjukhus efter stolpkrock i Ystad. Man anhållen för olaga hot i Vellinge.
Publicerad 29 augusti 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Det brann på onsdagskvällen i en villa i Östra Hoby i Simrishamns kommun. Räddningstjänst från flera stationer var på plats, men villan kunde inte räddas.

Annons

Även ambulanspersonal var på plats, men inga människor ska vara skadade vid branden som kom in som larm till SOS strax före klockan 21.30 på onsdagskvällen.

Minst sex hundar ska däremot ha befunnit sig i huset.

– Rökdykarna har fått ut sex hundar, både valpar och vuxna hundar. Jag vet inte hur det är med dem, men några av dem var i alla fall vid ganska vigör, säger Patrik Nilsson, inre befäl vid Räddningstjänsten syd.

Branden ska ha börjat i köket men spred sig senare till vinden. Och enligt Nilsson görs det insatser både in- och utvändigt för att ventilera ut brandgaser.

– Vi begränsar, det får brinna ut nu. Vi kan tyvärr inte rädda huset. Det blir en totalskada, säger han klockan 00.15.

Då är en grävmaskin på plats och med hjälp av den försöker personalen hindra en gavel från att välta.

Orsaken till branden är okänd sent på onsdagskvällen, enligt polisen som då också arbetar på brandplatsen. Man misstänker allmänfarlig vårdslöshet.

Styrkor från Ystad, Simrishamn, Borrby, Löderup och Hammenhög är eller har varit på plats.

Här saknas innehåll

En person fick föras till sjukhus med ambulans efter en singelolycka med bil i centrala Ystad på natten till torsdagen.

Räddningstjänst, ambulanspersonal och polis var på plats.

Annons

Larmet om olyckan kom klockan 00.11. Bilföraren ska ha krockat med en stolpe, enligt polisen.

En man i 25-årsåldern misstänks ha hotat en kvinna som han har en nära relation med.

Det var vid 03-tiden på natten till torsdagen som mannen greps i Vellinge. Han anhölls senare.

Brottsrubriceringen är olaga hot.

Sverige

Kraftigt åskoväder med många blixtnedslag till följd har gjort tiotusentals hushåll i Östergötland strömlösa och satt räddningstjänsten i arbete:

– Vi är nog uppe i 50 larm nu, säger Lennart Ågren, operatör i Östra Götaland.

Ovädret med åska och kraftigt regn drog redan på onsdagen in över Blekinge och upp över landet. Men det var först på kvällen som det blev så pass kraftigt att tiotusentals hushåll i Östergötland blev strömlösa efter en rad blixtnedslag.

Enligt elleverantören Eons hemsida var drygt 37 000 hushåll strömlösa i området vid 01.30-tiden. Strax efter klockan fyra var antalet nere på drygt 19 000.

Eon hade under natten ingen prognos för när elen kunde vara tillbaka hos alla kunder. (TT)

Annons

Det brinner rejält i Östgötateatern i centrala Norrköping. Räddningstjänsten jobbar för fullt med att få kontroll på lågorna, men branden är svårsläckt.

– Det är högt upp och svårt att ta sig fram. Det är en gammal byggnad, den är om- och tillbyggd. Det här är ingen lätt uppgift att ge sig på. Vi vet inte riktigt vart det här tar vägen än, säger Stefan Hagdahl, inre befäl vid räddningstjänsten Östra Götaland.

Larmet kom klockan 4.20 när personer i en byggnad intill känt röklukt. Släckningsarbetet kommer att ta hela dagen, bedömer räddningstjänsten.

– Det är inte vanligt att man säger så lång tid. Det kommer garanterat att ta hela dagen, det är jag helt övertygad om, säger Stefan Hagdahl. (TT)

Världen

Minst sju personer har omkommit i översvämningar i Marocko, uppger myndigheterna.

En fotbollsplan där en match spelades dränktes i vatten när en närliggande flod svämmade över i provinsen Taroudannt i södra Marocko. Flera personer som hade sökt skydd i omklädningsrummen sveptes med i vattenmassorna och man söker efter fler offer.

Det är vanligt med översvämningar i Marocko. I slutet av juli omkom 15 personer i ett jordskred orsakat av störtregn. (TT)

Flera karibiska öar förbereder sig för det tropiska ovädret Dorian som rör sig västerut.

Stormen uppnådde orkanstyrka på onsdagen och i Puerto Rico, dit ovädret väntas senare under dagen, har guvernören Wanda Vázquez Garced utlyst undantagstillstånd.

Annons

Skolor stängs, kryssningsfartyg ändrar sina rutter och alternativa bostäder förbereds. Puerto Rico står redo inför Dorians förväntade ankomst.

– Vi är bättre förberedda än när orkanen Maria attackerade vår ö, säger nytillträdda Vázquez Garced.

Puerto Rico drabbades hårt av orkanerna Irma och Maria 2017, då över 3 000 människor miste livet. Då, för två år sedan, kritiserades Vita huset kraftigt för sin hantering av väderkatastroferna.

Denna gång har USA:s president Donald Trump godkänt undantagstillståndet i Puerto Rico, som är ett självstyrande amerikanskt territorium, enligt Vita Huset. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Björn HellströmSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons