Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Stort strömavbrott i Malmö.
Ny släckinsats vid förstörda villan i Östra Hoby.
Drograttfylleri i Kristianstad.
Publicerad 30 augusti 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Ett stort strömavbrott drabbade under torsdagskvällen över 9 000 hushåll i Malmö. Strax efter midnatt meddelade elleverantören Eon att problemet var löst och att samtliga hushåll hade fått elen tillbaka.

Annons

Orsaken till strömavbrottet var ett tekniskt fel. (TT)

Här saknas innehåll

Räddningstjänsten har under natten till fredagen åter fått rycka ut till den gamla skolan i Östra Hoby där tre familjers boenden förstördes i branden den föregående natten.

Sent på torsdagskvällen kom larm om att det brann i villan igen. Inringare såg lågor och rök och räddningstjänst skickades dit för att spruta på vatten i omgångar.

Vid 04-tiden ska det ha rykt något på platsen, men räddningstjänsten bedömde att man kunde åka hemåt, enligt SOS Alarms händelseinformation.

På natten till fredagen tog bilfärden slut för en förare i Kristianstad.

Mannen, som är i 20-årsåldern, misstänks för drograttfylleri. Han stoppades av polis vid klockan 03.30.

Världen

Nödläge har utlysts i delar av den amerikanska delstaten Georgia inför orkanen Dorian som väntas nå USA:s syöstra kust.

Georgiaguvernören Brian Kemp skriver att invånare längs USA:s sydöstra kust "potentiellt kan påverkas katastrofalt" av ovädret.

Grannstaten Florida utlyste redan i onsdags nödläge inför orkanens ankomst. Dorian väntas dra in över sydöstra USA på måndag som en kategori 4-orkan, den näst högsta kategorin på skalan. (TT)

Annons

Joshua Wong, en av proteströrelsens ledargestalter i Hongkong, uppges vara en av tre personer som har gripits.

Den demokratiförespråkande aktiviströrelsen Demosisto skriver på Twitter att Wong med våld knuffades in i en minibuss och att rörelsens jurister följer ärendet. Ytterligare en person med koppling till Demosisto uppges ha gripits.

Polisen har inte kommenterat uppgifterna.

22-årige Wong var en av ledargestalterna under protesterna 2014, den så kallade paraplyrörelsen. Han har fängslats flera gånger och släpptes fri senast i juni i år.

I samband med Hongkongprotesterna, som har pågått sedan i juni, har över 850 personer gripits. På torsdagskvällen kom även uppgifter om att en annan ledargestalt, Andy Chan som även går under namnet Chan Ho-Tin, greps på Hongkongs flygplats när han skulle åka till Japan. (TT)

Alla som reser till Nya Zeelands största stad Auckland uppmanas att se till att de är vaccinerade mot mässling, då landet just nu är drabbat av sitt värsta mässlingutbrott på över 20 år.

"Man bör försäkra sig om att man är vaccinerad minst två veckor i förväg om man överväger att resa in i eller ut från Auckland", säger Julie Anne Genter från landets folkhälsomyndighet, i ett uttalande.

I Nya Zeeland har 849 fall av mässling rapporterats hittills i år, inte sedan 1997 har landet drabbats av så många fall. Av dessa rapporterades 731 fall i Auckland och nära en tredjedal av fallen har upptäckts under de senaste två veckorna, rapporterar Radio New Zealand. Spridningen av sjukdomen utanför Auckland har däremot varit begränsad.

Tidigare i veckan skickades omkring 300 högstadieelever hem från en skola i Auckland, då 13 barn hade smittats. Alla elever som inte är vaccinerade uppmanas att stanna hemma till på måndag.

Antalet fall av mässling ökar globalt. I USA har över 1 200 fall rapporterats i år. Det är landets värsta utbrott sedan 1992. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons