Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Tre skadade i Malmö, polisen utreder mord- och rånförsök.
Man avliden i älgolycka i Småland.
Publicerad 17 september 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Polisen utreder misstänkt försök till mord samt försök till grovt rån i Malmö.

Det var vid 22-tiden på måndagskvällen som tre skadade män kom in till Skånes universitetssjukhus Malmö. En av dem ska ha haft en skottskada medan de andra två skadats av tillhyggen, enligt polisen som uppger att skadorna inte är livshotande.

Annons

Polisen gjorde utredningsåtgärder på sjukhuset och förmodar på morgonen att brottsplatsen är på Ramels väg på öster i Malmö. Där har det varit avspärrat medan en teknisk undersökning gjorts. Den ska ha gett vissa fynd, enligt polisen som nu tagit bort avspärrningarna.

Enligt Region Skåne är en man i 45-årsåldern allvarligt skadad medan två män i 20-årsåldern har vad som beskrivs som lindriga skador. De ska ha tagit sig till sjukhuset i en privat bil som polisen har tagit i beslag för undersökning.

På tisdagsmorgonen är ingen person misstänkt. Två av de tre skadade har skrivits ut från sjukhuset.

Här saknas innehåll

Sverige

En man har omkommit i en olycka i Vaggeryd i Småland, rapporterar lokala medier.

Bilisten krockade sent på måndagskvällen med en älg som hamnat på fel sida om viltstängslet. En lastbilschaufför upptäckte bilen vid sidan av vägen.

– När vi kommer dit hittar vi en krockskadad bil och en älg i anslutning till den, och tyvärr en avliden förare, säger Lars-Göran Nilseryd, polisens vakthavande befäl, till Jönköpings-Posten. (TT)

Världen

Miljontals människor blev utan el när en kraftledning i Honduras på måndagen gick sönder.

I stort sett hela Honduras och Nicaragua blev strömlöst, och även stora områden i El Salvador och Guatemala mörklades. Lokala medier skriver om kaosartade scener, men inga dödsfall har rapporterats.

Strömavbrottet varade under ett flera timmar innan ledningen kunde lagas tidigt under kvällen, lokal tid. (TT)

På måndagskvällen, lokal tid, mottog Greta Thunberg och miljörörelsen Fridays for future Amnesty Internationals "Ambassador of conscience award" vid en ceremoni i Washington DC, USA.

Annons

– Det här priset är till alla orädda ungdomar som slåss för sin framtid, en framtid som de borde kunna ta för givet. Men, som det ser ut nu, inte kan, säger Thunberg.

Under sitt tal i Washington påpekade Thunberg hur stora mängder människor kan tvingas på flykt då många platser riskerar att bli obeboeliga på grund av klimatförändringarna.

– Det faktum att detta kommer att skapa enorma konflikter och stort lidande är långt ifrån en hemlighet. Och ändå är kopplingen mellan klimatet och ekologiska kriser, massmigration, hungersnöd, kränkningar av mänskliga rättigheter och krig fortfarande inte uppenbar för många.

Utmärkelsen beskrivs som organisationens finaste och uppmärksammar personer eller initiativ som har visat "enastående ledarskap och mod i kampen för mänskliga rättigheter". (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons