Annons
Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Polisen kommer att utreda nattens kraftiga brand på Skjutsstallavägen i Kristianstad som mordbrand.
I Malmö har Zlatanstatyn vandaliserats på nytt.
Publicerad 12 december 2019

Här saknas innehåll

Skåne

Räddningstjänsten larmades om branden på Skjutsstallavägen vid 03-tiden. När man kom fram till platsen var branden fullt utvecklad och byggnaden, som ska ha använts som lagerlokaler, gick inte att rädda. Polisen har upprättat en anmälan om mordbrand, det finns inga rapporter om några personskador.

Annons

Zlatanstatyn i Malmö har vandaliserats igen.

– Den har utsatts för skadegörelse under natten. Man har sågat i benen. Staket har nu satts upp kring statyn, eftersom det fanns viss risk för att den skulle rasa, säger Tommy Bengtsson, vakthavande befäl vid polisen.

Polisen utreder händelsen som skadegörelse. Larmet om förstörelsen kom in strax efter klockan 02.30. Malmö stad har ordnat med väktare och staket under natten, enligt polisen.

Efter att det blev känt att Zlatan Ibrahimovic blivit delägare i Stockholmsklubben Hammarby har statyn på Stadiontorget vandaliserats flera gånger. (TT)

Sverige

En person har blivit skjuten i Sundsvall, enligt polisen.

Personen är förd till sjukhus, men det är oklart hur allvarligt skadad den skjutne är.

– En person är skadad, mer kan jag inte säga, säger Cesar Saliba, vid polisen, till Sundsvalls Tidning.

Larmet kom in strax efter klockan 3. Platsen i bostadsområdet där skjutningen skedde har spärrats av. (TT)

Världen

Annons

Delstatsregeringen i australiska New South Wales uppger att tio personer som skadades i vulkanutbrottet i Nya Zeeland förs till sjukhus i Sydneyområdet.

New South Wales vårdchef Kerry Chant säger att fyra personer från delstaten redan förts över, och att ytterligare sex personer väntas senare.

Åtta personer omkom, åtta saknas fortfarande, och trettio skadades i utbrottet. Ön där det inträffade är fortfarande för farlig för räddningsarbetare att besöka. (TT)

Dadelpalmen har i årtusenden spelat stor roll för civilisationers etablering och tillväxt i heta och torra regioner i arabvärlden. Nu har kunskap om dadelpalmen samt traditioner och sedvänjor som har med den att göra satts upp på FN-organet Unescos lista över mänsklighetens främsta immateriella kulturarv.

Dadelpalmens rötter tar sig djupt ner i marken och tillåter överlevnad även i torra områden. Den har odlats av människan åtminstone sedan 4000 före Kristus och blivit en stark symbol för välstånd för civilisationer i området.

Palmen med sina söta frukter har inte bara tillhandahållit livsmedel, noterar Unesco, utan också byggmaterial och handelsvaror. (TT)

Cecilia KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons