Annons

Här är spelarnas krav på ishockeyförbundet

Damkronorna har via spelarfacket SICO presenterat ett axplock av punkter som ligger till grund för konflikten med Ishockeyförbundet.
Här är några punkter där spelarna kräver förbättringar.
Ishockey • Publicerad 16 augusti 2019
Damkronorna kräver bland annat att bli behandlade med större respekt av Ishockeyförbundet. "Vi har känt oss oviktiga och inte respekterade", skriver spelarna.
Damkronorna kräver bland annat att bli behandlade med större respekt av Ishockeyförbundet. "Vi har känt oss oviktiga och inte respekterade", skriver spelarna.Foto: Jonas Ekströmer/TT

+ Förlorad arbetsinkomst

Damkronorna framför att de är väl medvetna om löneskillnaderna mellan dam- och herrspelare och att det finns anledningar till dessa, men de går minus på att delta på landslagsläger. Därmed anser spelarna att argumentet från Svenska ishockeyförbundet (SIF) – om att de inte gör någon skillnad på dam- och herrlandslag – inte håller.

Annons

Spelarna tar upp de 400 000 kronor som herrligan SHL valde att satsa på Damkronorna förra säsongen, och som förbundet skulle matcha. "Totalt var det 800 000 kronor, och vi undrar vart alla pengar som blivit över från föregående säsong, tagit vägen?", skriver Damkronorna.

+ Försäkringsfrågan

Damkronorna hävdar att Ishockeyförbundet "försäkrar herrspelare för flera miljoner, och vi har knappt en rimligt täckande försäkring".

+ Reseförhållanden

Damkronorna skriver att de – en månad före OS 2018 – reste hem en lördagskväll från en landslagsturnering i Finland med en Finlandsfärja. Generellt anser spelarna att reseförutsättningarna vid läger och turneringar inte är optimala.

+ Respekt

En känsla av att inte tas på allvar av Svenska ishockeyförbundet finns bland Damkronorna. "Vi upplever att de istället försökt tysta oss, vilket i sin tur gjort att vi har känt oss oviktiga och inte respekterade", skriver spelarna.

+ Utvecklingsplan

Spelarna är kritiska till att förbundet inte har någon tydlig utvecklingsplan för Damkronornas verksamhet. De anser att förbundet bör ställa sig frågan varför Damkronorna har blivit omsprungna av konkurrenter, och vill att det ska skapas en egen modell för hur flick- och damhockeyn ska bedrivas.

+ Kostillskott.

Ishockeyförbundet har samarbetspartners inom kost och nutrition. Damkronorna ska dock vid flera tillfällen fått produkter som har passerat bäst före-datum. Vid flera tillfällen har det handlat om flera månader gamla produkter, hävdar spelarna.

Anton Johansson/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons