Annons

Hård brexit kan lyfta frågan om enat Irland

Frågan om att ena Irland med det brittiskstyrda Nordirland kommer ofrånkomligen att komma upp till ytan vid en hård brexit.
Irland/Storbritannien • Publicerad 27 juli 2019
Irlands premiärminister Leo Varadkar tror att en hård brexit kan ena Irland. Arkivbild.
Irlands premiärminister Leo Varadkar tror att en hård brexit kan ena Irland. Arkivbild.Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Det anser Irlands premiärminister Leo Varadkar, som samtidigt varnar för att Skottlands ställning i Storbritannien kan komma att försvagas vid en hård brexit, det vill säga ett avtalslöst brittiskt utträde ur EU den 31 oktober.

Varadkar uppger att den irländska regeringen inte officiellt har börjat planera för ett enat Irland, då det skulle ses som provokativt för de pro-brittiska unionisterna i Nordirland som vill behålla banden till Storbritannien. Ian Paisley, parlamentsledamot från Demokratiska unionistpartiet (DUP), reagerar starkt på Varadkars uttalanden om ett enat Irland och kallar den irländska regeringens språkbruk "ohjälpsamt och onödigt aggressivt".

Annons

I en folkomröstning 2016 röstade 56 procent av Nordirlands befolkning för att stanna i EU. Bland skottarna röstade 62 procent för att stanna.

– Ironiskt nog är en hård brexit av de saker som verkligen skulle kunna urholka Storbritannien, både för Nordirland och för Skottland. Det är ett problem de kommer att behöva hantera, säger Varadkar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons