Annons

Hett i Norrland – svalt i väst

Trots tecknen på en kommande lågkonjunktur, så ropar arbetsgivarna fortfarande på mer arbetskraft. Men den svenska jobbmarknaden spretar, enligt Manpowers barometer.
Arbetsmarknad • Publicerad 10 september 2019
Fortsatt ljus arbetsmarknad, enligt Manpower. Arkivbild.
Fortsatt ljus arbetsmarknad, enligt Manpower. Arkivbild.Foto: Bertil Ericson/TT

I norra Sverige har arbetsgivarna störst behov av arbetskraft. Under hela 2019 har bemanningsföretaget Manpowers återkommande arbetsmarknadsbarometer legat på rekordhöga nivåer, och läget inför fjärde kvartalet är inte annorlunda. Även i Stockholms- och Uppsalaregionen är tongångarna optimistiska.

Däremot är regionen Mellansverige, Södermanland, Västmanland, Värmland och Örebro län, inte lika hett längre. Likadant ser det ut i Västsverige där trenden pekar nedåt.

Annons

"Detta kan kopplas samman med inbromsningen i tillverkningsindustrin, som är av stor betydelse för jobbtillväxten i regionen", skriver Manpowers vd Mikael Jansson i en kommentar.

Men trots den spretiga bilden är det fler arbetsgivare som planerar för att anställa än tvärtom i samtliga regioner i Sverige. Bland olika branscher pekar undersökningen på positiva jobbprognoser i alla utom i handeln.

Olle Lindström/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons