Annons

Högre koldioxidhalt än på tre miljoner år

Klimatmötet • Publicerad 3 december 2019
Koldioxidhalten i atmosfären är nu högre än den varit på tre miljoner år.
Koldioxidhalten i atmosfären är nu högre än den varit på tre miljoner år.Foto: Sergei Grits / TT

Världen fortsätter att slå värmerekord i takt med att halten av växthusgaser ökar i atmosfären, visar en rapport från Meteorologiska världsorganisationen (WMO) som presenteras under Klimatmötet i Madrids andra dag.

Enligt rapporten ser detta decennium ut att bli det varmaste som hittills har uppmätts, tätt följt av de tre föregående decennierna.

Annons

– Koldioxidhalten i atmosfären är nu högre än den har varit på tre miljoner år, och då var planeten 2–4 grader varmare än den är i dag och havsnivån var 10–20 meter högre än i dag, säger WMO:s ordförande Petteri Taalas vid presskonferensen.

WMO kopplar många av de extrema väderhändelser – skogsbränder, värmeböljor och översvämningar – som har inträffat under året till klimatförändringen. Även om ingen enskild händelse med bestämdhet kan knytas till den globala uppvärmningen går det i linje med vad klimatmodellerna förutsäger.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons