Ingen vinnare i toppmötet

Damallsvenska toppmötet mellan Göteborg och Linköping bjöd på många bra chanser – men bara två mål.
Nu kan båda lagen tappa mark i kampen om guldet.
Fotboll • Publicerad 24 augusti 2019
Linköpings Stina Blackstenius grattas efter kvitteringen mot Göteborg.
Linköpings Stina Blackstenius grattas efter kvitteringen mot Göteborg.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

När Göteborg och Linköping möttes i början av augusti blev det seger med 1–0 för östgötarna, målskytt Stina Blackstenius. Inför dagens retur på Gamla Ullevi i Göteborg låg hemmalaget tvåa och Linköping femma. En seger för Göteborg skulle innebära sju poäng ner till Linköping plus tillfällig (?) första plats i serien. Tre poäng för Linköping hade inneburit kontakt med Rosengård och Göteborg.

Efter 20 minuter tog Göteborg ledningen på en frispark av Elin Rubensson. Den var inte hård men otroligt välplacerad uppe i vänstra krysset. Helt otagbart för Emma Holmgren i Linköpings mål.

"Besviken"

– Det gäller att ta vara på de fasta situationer man får, sade Rubensson till SVT i pausen.

Annars var det Linköping som hade det mesta av spelet i första halvlek och Stina Blackstenius hade ett par chanser att kvittera.

– Jag är besviken över de två avslut jag fick, en nick som går över och så ett avslut som går strax utanför, som jag bara får en lätt touch på.

Framför allt var det samarbetet mellan Mimmi Larsson och Blackstenius som fungerade bra. Båda fick bra målchanser i början av andra halvlek, närmast kom Larsson med en stolpträff.

Julia Zigiotti Olme smet emellan med en jättechans men helt fri fick hon bollen lite för långt ifrån sig.

Skyttedrottningen nära

Till slut kom dock kvitteringen när Frida Leonhardsen Maanums inlägg nådde Blackstenius skalle och hennes sjätte mål för säsongen.

– Ett skönt mål för mig att göra men det räcker ändå inte till seger, sade Blackstenius.

Göteborgs allsvenska skyttedrottning Rebecka Blomqvist var sedan nära sitt tolfte mål, men Holmgren rusade ut och avvärjde säkert.

Med tre minuter kvar sprang Mimmi Larsson ifatt en boll men Beata Kollmats hann tillbaka och kunde bryta och matchen slutade 1–1.

I dagens andra match körde mittenlaget Eskilstuna över bottenlaget Kungsbacka med 4–0. Fram till mitten av andra halvlek hade hemmalaget bara släppt in ett mål men sista 25 trillade tre mål in.