Annons
Nyheter

Inget stöd för EU-förslag om glyfosat

EU:s medlemsländer har misslyckats med det senaste försöket att komma överens i frågan om växtgiftet glyfosat.
Miljö • Publicerad 9 november 2017
Flera protester mot glyfosat och Roundup har under året hållits i Bryssel. Arkivfoto.
Flera protester mot glyfosat och Roundup har under året hållits i Bryssel. Arkivfoto.Foto: Geert Vanden Wijngaert

EU-kommissionens nya förslag om ett femårigt tillstånd för glyfosat har inte fått tillräckligt stöd från medlemsländerna, meddelar Belgiens jordbruksminister Denis Ducarme på Twitter. Belgien tillhör motståndarna mot glyfosat och kräver en plan för utfasning av ämnet.

Enligt förslaget ska glyfosatet, som bland annat ingår i ogräsmedlet Roundup, få nytt EU-tillstånd i fem år. Ämnet har dock varit kraftigt omdiskuterat på sistone sedan en forskarrapport pekat ut det som sannolikt cancerframkallande. Uppgifterna motsägs samtidigt av andra rapporter vilket bidragit till en stor oenighet bland EU-länderna.

Sverige har tidigare varit inne på att rösta ja till ett förlängt tillstånd, med hänvisning till klartecken från EU:s livsmedels- och kemikaliemyndigheter.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons