Annons

Chefsläkaren: Ställer in med tungt hjärta

Handsprit, sterila handskar och katetrar saknas – och nu ställer Akademiska sjukhuset i Uppsala in alla planerade operationer och all planerad slutenvård till på tisdag.
Sjukvård • Publicerad 11 oktober 2019
Alla planerade operationer ställs in på Akademiska sjukhuset i Uppsala över helgen. Arkivbild.
Alla planerade operationer ställs in på Akademiska sjukhuset i Uppsala över helgen. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Problemen med leveranserna uppstod i samband med att regionen bytte leverantör vid månadsskiftet. I slutet av förra veckan blev bristen på medicinskt material tydlig, och när situationen inte stabiliserades såg sjukhusets ansvariga sig tvungna att ställa in all planerad slutenvård och samtliga planerade operationer.

– Det är alltid med tungt hjärta man ställer in planerade operationer, eftersom vi vet att det är operationer som människor har förberett sig för väldigt länge, säger Göran Günther, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset, på en pressträff.

30 inställda

Annons

Först ställde sjukhuset in planerad slutenvård och planerade operationer i ett dygn. Men nu har stoppet förlängts fram till på tisdag.

Ett nytt beslut om när det går att sätta i gång med planerade operationer igen fattas på måndag morgon.

– I dag (fredag) ställde vi in 30 planerade ingrepp, men alla akuta operationer rullar precis som de ska, säger Kristina Ahlgren, verksamhetschef på kirurgen.

Nu jobbar personal dygnet runt med att få tag på förbrukningsmaterial från andra ställen.

– Vi jobbar med att få material från alternativa leverantörer, bland annat de vi har anlitat tidigare. Vi har också kontakt med andra sjukhus, till exempel Karolinska, som inte har samma brist, säger Mikael Köhler, även han chefsläkare vid Akademiska sjukhuset.

Fem regioner

Köhler vill inte svara på om han har fortsatt förtroende för Apotekstjänst som skulle ha levererat sjukvårdsartiklarna.

– Jag har fullt fokus på att lösa den akuta situationen, så förtroende får någon annan uttala sig om. Men de har inte skött de leveranser de sagt att de skulle sköta, så mycket kan jag ju säga.

Totalt påverkas fem regioner av de uteblivna leveranserna. Förutom Uppsala anlitar även Örebro, Dalarna, Västmanland och Sörmland samma företag. I Örebro har man gått upp i så kallat stabsläge men det ska inte leda till några inställda operationer, enligt chefsläkaren Claes-Mårten Ingberg.

– Det ska vi inte behöva göra, vi har även fått in en leverans under gårdagen, men det är oklart vad exakt som var i den, säger han till P4 Örebro.

Även i Västmanland har man gått upp i stabsläge. Läget är kritiskt men bedöms inte vara akut, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Annons

I Uppsala verkar ingen riktigt veta varför materialet inte når fram.

– Vi får fortlöpande besked om att vi ska få leveranser och att man ska komma ikapp med distributionen. Men sedan så ser vi det att det är instabilt. Vi vet inte riktigt vad vi får, när vi får det och i vilken mängd, säger Göran Günther.

"Oacceptabelt"

Han medger att situationen är frustrerande, men framhåller samtidigt att alla som akut behöver vård får det.

– Det är inte så att patienterna blir lidande av det, de som ligger inne eller behöver omhändertas akut. Men det är klart att det är en stress för personalen som gör att jättejobb i den här situationen, säger han.

Att distributionskedjan inte fungerar är "helt oacceptabelt", säger Erik Weiman, ordförande i regionstyrelsen i Uppsala.

– Vi måste gå igenom det här väldigt noga, ta reda på vad som hänt, varför det hände och hur vi kan förhindra att det någonsin händer igen, säger Weiman.

Rättat: En tidigare version innehöll felaktig information om vilka operationer som berörs. Det är endast de planerade.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons