Annons

Irak: IS-ledaren i avlägset område

Irak • Publicerad 30 april 2019
Iraks premiärminister Adel Abdul Mahdi säger att IS högste ledare befinner sig i ett avlägset område. Arkivbild.
Iraks premiärminister Adel Abdul Mahdi säger att IS högste ledare befinner sig i ett avlägset område. Arkivbild.Foto: Hadi Mizban/AP/TT

Terrorrörelsen IS högste ledare Abu Bakr al-Baghdadi har framträtt i ett filmklipp för första gången på fem år. Han befinner sig på en relativt isolerad plats, enligt Iraks premiärminister Adel Abdul Mahdi.

– Angående al-Baghdadis position så kan vi inte delge underrättelseinformation just nu, men videon gör det tydligt att han är i ett avlägset område, säger Abdul Mahdi.

Annons

Att filmklippet släpptes tolkar premiärministern som ett försök av rörelsen att gjuta nytt mod i stridande medlemmar.

IS-ledaren tros vara någonstans i ökenområdena mellan Irak och Syrien, där rörelsens celler tagit skydd sedan dess territoriella "kalifat" fallit.

En säkerhetsrådgivare till den irakiska regeringen säger till Reuters att myndigheterna har misstänkt att al-Baghdadi kan befinna sig på någon av 17 olika platser, men att det nu minskats till fyra.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons