Annons

Irans utrikesminister kommer till Sverige

En dödsdömd svensk medborgare. En beslagtagen svenskägd oljetanker. Ett hotat kärnenergiavtal som Sverige, bland många, vill rädda.
Agendan är diger när Irans utrikesminister Javad Zarif besöker Sverige och utrikesminister Margot Wallström (S).
Iran • Publicerad 18 augusti 2019
Irans utrikesminister Javad Zarif.
Irans utrikesminister Javad Zarif.Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Zarifs träff med Wallström på tisdag skuggas av spänningarna kring Hormuzsundet och Persiska golfen. Under sommaren har Iran beslagtagit flera tankerfartyg, bland dem brittiskflaggade Stena Impero som ägs av svenska Stena Bulk. Dessutom har en iransk oljetanker stoppats av brittiska marinen vid Gibraltar.

– Sverige kommer att ta upp det (Stena Impero) och Zarif kommer säkert att ta upp det med oss också. Vi hoppas att båda sidor släpper de här fartygen så att vi kan börja om från noll och att det inte blir fler beslagtagningar, säger en person med insyn i planerna för besöket till TT.

Skapa avspänning

Annons

Parallellt har Sverige fått en förfrågan om att delta i en USA-ledd internationell insats för att stärka säkerheten kring just Hormuzsundet – som även Storbritannien anslutit sig till. Enligt vad TT erfar har regeringen ännu inte fattat beslut i frågan, men man är angelägen om att en sådan styrka inte uppfattas som ensidig. Många EU-länder är skeptiska till att insatsen leds av USA och intensiva diskussioner pågår om hur en sådan bäst utformas med syfte att bidra till avspänning – om den till exempelvis borde ledas av EU eller FN.

– Det är viktigt att lösa upp spänningarna i regionen och det är viktigt att säkra den fria sjöfarten, poängterar TT:s källa.

Omgivet av spänningar är även det globala kärnenergiavtal som slöts mellan Iran och P5+1-gruppen (USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina) 2015. Avtalet syftade till att förhindra att Iran utvecklar kärnvapen i utbyte mot hävda ekonomiska sanktioner. Men USA:s president Donald Trump sågade det redan under valrörelsen och i fjol drog USA sig ur och återinförde sanktioner mot Iran.

– Det faktum att USA lämnade kärnenergiavtalet är en oerhört stor spänningsfaktor. Sverige vill försöka övertyga Iran om att hålla fast vid det, trots att USA dragit sig ur och därmed också brutit mot en säkerhetsrådsresolution, säger källan.

Krävs eftergift

Det är dock lättare sagt än gjort. USA:s sanktioner får företag, bland dem svenska, som har affärer i Iran att känna sig trängda. De ekonomiska morötter som Iran lovades när avtalet slöts har till stor del uteblivit och Teheran har återupptagit anrikningen av uran.

– Inom EU tror man inte på de här (USA:s) hårda metoderna. EU och även Kina och Ryssland vill hålla fast vid avtalet, säger källan.

TT: Tror du att Iran kommer stanna i avtalet?

– Jag tror att det finns olika uppfattningar om det i Iran. Det kan behövas någon slags eftergift.

Mot dödsdom

Ur svenskt perspektiv är det också viktigt att med Zarif diskutera situationen för den dödsdömde läkaren Ahmadreza Djalali. Djalali, som forskar i katastrofmedicin, är både svensk och iransk medborgare. Han greps 2016, anklagades för samröre med Israels underrättelsetjänst och dömdes till döden året därpå.

– Sverige verkar för att domen inte ska verkställas. Utrikesministern kommer att prata om det.

Annons

Lägg därtill att mänskliga rättigheter samt Irans roll i oroshärdarna Irak, Syrien och Afghanistan samt relationen till Israel ska diskuteras. Konflikten i Jemen – där Huthirebellerna som står Iran nära kämpar mot den saudiskstödda regeringssidan – står också högt på agendan, i synnerhet efter fredssamtalen på Johannebergs slott i Uppland i december.

Javad Zarif ska även besöka riksdagen och fredsforskningsinstitutet Sipri under sina dagar i Stockholm. Före Sverigestoppet är han i Finland och efter det åker han till Norge.

Tina Magnergård Bjers/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons