Annons
Nyheter

Israel bombade iranska mål efter beskjutning

Israel har anfallit iranska militäranläggningar i Syrien för att hämnas iransk raketbeskjutning mot israeliska militärbaser under natten, bekräftar Israels militär.
Det israeliska anfallet är ett av de största som riktats mot Syrien sedan inbördeskriget inleddes för drygt sju år sedan.
Syrien • Publicerad 10 maj 2018
En israelisk stridsvagn i Israel-kontrollerade Golanhöjderna. Arkivbild.
En israelisk stridsvagn i Israel-kontrollerade Golanhöjderna. Arkivbild.Foto: Ariel Schalit

Attackerna inleddes vid midnatt med ett tjugotal raketer som avfyrades mot israeliska militärbaser på Golanhöjderna, ett syriskt gränsområde som ockuperas av Israel sedan sexdagarskriget 1967, enligt Israel. Ingen människa skadades i attackerna, rapporterar Reuters med hänvisning till en talesperson för israeliska försvarsmakten.

Israel svarade genom att angripa iranska mål inne i Syrien, och attackerade även det syriska luftvärnet. Det israeliska anfallet är ett av de största som riktats mot Syrien sedan inbördeskriget inleddes för drygt sju år sedan.

Annons

Syrien bekräftar att israeliska robotar träffat militärbaser, vapenförråd och radaranläggningar, rapporterar statliga medier, skriver AFP. Iran har varken kommenterat attackerna mot de israeliska militärbaserna på Golanhöjderna eller mot de iranska baserna i Syrien.

Iran strider på regeringens sida i det syriska inbördeskriget, tillsammans med Ryssland och libanesiska Hizbollah.

Spänningarna mellan Israel och Iran har ökat under de senaste veckorna. I tisdags, bara timmar efter beskedet att USA:s president Donald Trump drar sig ur kärnenergiavtalet med Iran, attackerade Israel en militärbas i närheten av Syriens huvudstad Damaskus. Enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) dödades 15 människor, inklusive åtta iranier. Israel har inte tagit på sig attacken, men inte heller nekat till att ligga bakom.

Iran har utlovat hämnd mot Israel sedan sju iranska militärer dödades i en misstänkt israelisk attack mot en bas i Syrien i förra månaden.

Sofia Tanaka/TT
Erik Paulsson Rönnbäck/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons