Annons

Jägare stängs av efter jaktbrott i Botswana

Botswana • Publicerad 15 december 2019
Två professionella jägare får inte jaga i Botswana längre, efter att de skjutit en forskningselefant. Elefanten på bilden är en annan. Arkivbild.
Två professionella jägare får inte jaga i Botswana längre, efter att de skjutit en forskningselefant. Elefanten på bilden är en annan. Arkivbild.Foto: Ben Curtis/AP/TT

Två professionella jägare får sina jaktlicenser i Botswana indragna efter att ha skjutit en forskningselefant till döds och sedan förstört elefantens halsband för att undanröja bevis.

Elefanten sköts i slutet av november. En av jägarna stängs av på obestämd tid och den andre på tre år.

Annons

"Dessutom ska de två jägarna ersätta det förstörda halsbandet", meddelar miljö- och turismdepartementet som lovar att samarbeta med jaktindustrin för att försäkra sig om att upprätthålla etiska standarder.

Tidigare i år väckte Botswanas president Mokgweetsi Masisi internationell debatt när han beslutade att häva ett förbud mot elefantjakt som hade införts fem år tidigare av hans företrädare Ian Khama.

Elefantpopulationen i hela Afrika minskar på grund av tjuvjakt, men i Botswana har antalet ökat sedan slutet av 1990-talet.

Enligt regeringen ställer elefanterna till med problem för bönder genom att dra upp deras grödor, och jakt anses därför nödvändigt för att minska antalet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons