Annons

Johaug helt överlägsen – Kalla sexa

Therese Johaug gjorde segerrycket nästan direkt.
Långt bakom den överlägsna norskan slutade Charlotte Kalla sexa.
Skidor • Publicerad 7 december 2019
Therese Johaug vann stort i Lillehammer.
Therese Johaug vann stort i Lillehammer.Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix/TT

Therese Johaug avgjorde damernas världscupskiathlon nästan skrattretande enkelt. I uppförsbacken efter drygt fyra minuters åkning lämnade Johaug konkurrenterna bakom sig och redan efter 2,4 kilometer hade hon en lucka på 13,6 sekunder.

Sedan var frågan bara hur stor segermarginalen skulle bli inför hemmapubliken i Lillehammer. Svaret, efter 15 kilometers åkning: en minut och åtta sekunder ned till amerikanskan Jessica Diggins, som knäckte Heidi Weng i duellen om andraplatsen.

Unga svenskor gladde

Annons

I kampen bakom Johaug gjorde flera svenskor en stark insats på den klassiska delen. Charlotte Kalla låg trea på väg in till skidbytet och bakom henne gladde 21-åriga Moa Lundgren och 22-åriga Emma Ribom, sexa respektive sjua i det läget.

De fick det lite tuffare i fristilsåkningen, men höll ändå ihop det bra på den tuffa banan.

– Det var tufft men ändå hanterbart i klassiskt. Sedan fick jag en svacka när vi bytte till skejt, det är kanske den mest otacksamma skiathlonbanan i och med den tuffa utgången från stadion. Det är svårt för mig att växla om från klassiskt till skejtmuskler, säger Kalla till SVT.

Spurt om fjärdeplatsen

32-åringen var ändå med och spurtade om fjärdeplatsen, men fick ge sig mot Krista Pärmäkoski och Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Kalla slutade därmed sexa, drygt en och en halv minut bakom Johaug. Det var ändå ett steg i rätt riktning för Kalla efter den bleka världscuppremiären i Ruka.

– Jag är inte helt nöjd med avslutningen, men sett till det stora hela är det här ett kliv framåt, säger Kalla.

– Jag känner mig starkare, och som att det ändå finns krafter att svara med mot gruppen som bildas bakom Therese.

Moa Lundgren slutade nia och Emma Ribom 14:e. Båda gjorde därmed sina bästa distanslopp hittills i världscupen.

De svenska damerna har ett rumphugget lag i Lillehammer. Både Stina Nilsson och Frida Karlsson står över helgens tävlingar och Ebba Andersson rehabtränar fortfarande efter sin knäskada, vilket betyder att det i praktiken är omöjligt att utmana Norge i söndagens stafett.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons