Annons

Johnny Cash till Washington i statyutbyte

Nöje • Publicerad 19 april 2019
Johnny Cash. Arkivbild.
Johnny Cash. Arkivbild.Foto: Mark Humphrey/AP/TT

Johnny Cash står snart staty i den amerikanska kongressen i Washington. Det är delstaten Arkansas som byter ut två skulpturer som förknippas med föreställningen om den vita rasens överlägsenhet, statyer som stått i parlamentsbyggnaden Capitoliums stora skulpturhall i över 100 år.

Varje amerikansk delstat representeras av två statyer, och Cashs hemstat väljer nu att byta ut två sydstatsanhängare mot skulpturer som föreställer den legendariske artisten samt medborgarrättskämpen Daisy Gatson Bates.

Annons

Statybytet har föregåtts av ett hårt nationellt tryck på att inte längre ha kvar uppenbart rasistiska symboler samt vissa sydstadsmonument. Delstatens guvernör Asa Hutchinson säger i ett uttalande som refereras av att de flesta varit överens om att statyerna bör uppdateras, och att debatten om vilka som ska ersätta de gamla skulpturerna varit livlig och hälsosam.

"De här två stora historiska personligheterna, som gjorde en så stor skillnad i Arkansas på sina egna vis, är passande människor att berätta en del av Arkansas historia i vår nations kongress", säger han om Cash och Bates.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons