Annons

Nej från DUP – nytt brexitförslag i akut fara

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson söker desperat efter stöd för sitt nya brexitavtal ett dygn innan det brittiska parlamentets underhus ska sätta ner foten.
Men nordirländska DUP – vars röster kan bli avgörande – vägrar att stötta Johnson och osäkerheten är stor.
Storbritannien • Publicerad 18 oktober 2019
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson inför en presskonferens i Bryssel i torsdags där han meddelade att han nått ett nytt brexitavtal med EU.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson inför en presskonferens i Bryssel i torsdags där han meddelade att han nått ett nytt brexitavtal med EU.Foto: Julien Warnand

Det blir första gången på 37 år som underhuset samlas för debatt på en lördag, vilket visar på frågans vikt. Johnson har återvänt hem efter en stor framgång i Bryssel, där han lyckades nå ett nytt brexitavtal med EU. Men den brittiske ledaren kan inte andas ut – han har ett dygn på sig att övertyga skeptiska parlamentsledamöter att rösta ja till avtalet, som hänger på en skör tråd.

Märkbart trött efter flera dagar av tuffa förhandlingar sade Johnson sent på torsdagen att han är förvissad om att få grönt ljus. Men han saknar i nuläget majoritet för sitt avtal.

Annons

Oppositionspartierna har gjort tummen ner och även hans allierade i det nordirländska unionistpartiet DUP är missnöjda.

Krävs Labour-revolt?

Dess tio ledamöter kommer att rösta nej, säger partiets brexittalesperson Sammy Wilson. DUP ska dessutom försöka övertyga andra ledamöter att följa partiets exempel, tillägger han.

– Vi anser att det kommer att påverka Storbritanniens sammanhållning, elda på nationalistiska stämningar i Skottland och skada Nordirlands ekonomi, säger Wilson.

Johnson behöver 318 av 650 röster i underhuset, men utan DUP:s tio röster måste han vinna över ledamöter från oppositionella Labour som i så fall revolterar mot partilinjen.

Talman har utslagsröst

John McDonnell, Labours näst mäktigaste politiker, tror att omröstningen blir "ganska jämn" men att förslaget kommer att röstas ner.

– Jag tror inte att det kommer att antas.

Storbanken Goldman Sachs är av motsatt åsikt och bedömer att chansen för att brexit kan genomföras vid det fastslagna utträdesdatumet den 31 oktober har ökat från 60 till 65 procent.

I fall omröstningen slutar oavgjort är det underhusets avgående talman John Bercow som får utslagsrösten. Bedömare tror att han i så fall sannolikt kommer att välja att hålla frågan öppen för ytterligare diskussioner.

Försöker övertyga

Det nya avtalet innehåller en ny lösning för att hålla gränsen mellan brittiska Nordirland och EU-landet Irland öppen efter brexit. Men DUP vill inte acceptera att detta i stället innebär att tulldeklarationer ska göras i hamnarna mellan den irländska ön och det brittiska fastlandet.

Johnson försöker nu övertyga parlamentsledamöterna att rösta ja. På fredagen ska Johnson och hans medarbetare tala med ledamöter från hela parlamentet innan regeringen träffas klockan 17.00 svensk tid.

Om underhuset röstar ner avtalet i den extrainsatta omröstningen på lördag är Johnson förpliktigad att skjuta upp datumet för det brittiska utträdet ur EU, den 31 oktober – vilket han dock lovat att inte göra.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons