Annons

Källor: Turkiska vapen till Syrien

Turkiet fortsätter att förse syriska rebeller med vapen för att hålla borta en ryskstödd offensiv, uppger turkiska källor och rebellkällor.
Tolv civila dödades i bombattacker i nordvästra Syrien på söndagen.
Syrien • Publicerad 26 maj 2019
Rök stiger från staden al-Habeet i Idlibprovinsen, sedan regeringsstyrkor trappat upp offensiven. Bilden kommer från civilförsvarsgruppen Vita hjälmarna.
Rök stiger från staden al-Habeet i Idlibprovinsen, sedan regeringsstyrkor trappat upp offensiven. Bilden kommer från civilförsvarsgruppen Vita hjälmarna.Foto: Vita Hjälmarna/AP/TT

En turkisk militärkonvoj ska nattetid ha anlänt till norra Hamaprovinsen, i närheten av staden Jabal al-Zawiya, där ryskt och syriskt flyg utfört attacker i veckor.

Det rör sig om bepansrade fordon, raketartillerisystem och pansarvärnsrobotar, som rebeller sedan satte in i en motoffensiv och återtog staden Kafr Nabuda. Regeringsstyrkor gick dock till angrepp senare under söndagen och drev ut de turkstödda rebellerna från staden.

Annons

Jihadister och andra rebeller uppges strida sida vid sida mot regeringsstyrkorna, för första gången på flera år.

Syriska regeringsstyrkor gick i april till anfall mot det rebellhållna fästet i nordvästra Syrien, och anklagade miliserna – som domineras av den terrorstämplade HTS-alliansen – för att ha brutit mot vapenvilan.

På söndagen dödades minst tolv civila i regimens bombningar Idlibprovinsen, som till största delen kontrolleras av HTS. Fyra dödsoffer, varav en flicka, krävdes när en marknad angreps i staden Maarit al-Numan, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet som bevakar kriget från Storbritannien.

Turkiet har försökt att förmå Ryssland att undvika upptrappningen under förevändningen att det kan leda till en flyktingvåg mot Turkiet, men misslyckats.

Att Turkiet fortsätter att förse rebellerna med nya vapen ses som ett tecken på att landet är berett att fortsätta försvara sitt inflytande i regionen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons