Annons

Känd algerisk krigsveteran gripen

Algeriet • Publicerad 30 juni 2019
"Gaïd Salah stick" står det på en skylt som en algerisk student håller upp under en regeringskritisk demonstration i maj. Arkivbild.
"Gaïd Salah stick" står det på en skylt som en algerisk student håller upp under en regeringskritisk demonstration i maj. Arkivbild.Foto: Fateh Guidoum/AP/TT

Algerisk polis har gripit den kände krigsveteranen Lakhdar Bouregaa, 86 år, för att han kritiserat landets mäktiga arméchef Ahmad Gaïd Salah, uppger Bouregaas sonson. Bouregaa ska ha sagt att arméchefen vill tvinga igenom sin egen presidentvalskandidat.

Nationell tv rapporterar att Bouregaa har gripits för "förolämpning av en offentlig instans" och för att ha "undergrävt arméns moral", brott som kan ge upp till tio års fängelse.

Annons

Bouregaa var befälhavare i den Nationella frihetsarmén (ALN), som kämpade mot fransmännen under befrielsekriget 1954-1962. Han grundade också ett av Algeriets äldsta oppositionspartier.

I april, efter omfattande protester i över två månader, tvingades den mångårige presidenten Abdelaziz Bouteflika avgå. Det val som var utlyst till den 4 juli har skjutits upp på obestämd tid, enligt myndigheterna på grund av brist på kandidater.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons