Annons

Kurz tog hem segern i Österrike

Sebastian Kurz blev det österrikiska valets segerherre. Hans konservativa ÖVP går framåt trots Ibizaskandalen som fällde hans tidigare regering.
De tidigare regeringskollegorna i FPÖ tappar rejält – medan De gröna kommer tillbaka till nationalrådet med krav om radikal förändring.
Österrike • Publicerad 29 september 2019
Sebastian Kurz och hans parti ÖVP gick framåt i söndagens nyval i Österrike,
Sebastian Kurz och hans parti ÖVP gick framåt i söndagens nyval i Österrike,Foto: Matthias Schrader/AP/TT

Att Sebastian Kurz och hans Folkpartiet (ÖVP) skulle få flest röster och att den 33-årige politikern åter kommer att få axla posten som förbundskansler var i det närmaste avgjort redan före söndagens val.

Enligt vallokalsundersökningarna klättrar partiet nästan sex procentenheter, till runt 37 procent.

Annons

Partiet som ÖVP fram till i somras regerade tillsammans med, högerpopulistiska Frihetspartiet (FPÖ), går samtidigt klart bakåt.

Näst störst blir socialdemokratiska SPÖ, även om det tappar.

Radikala krav

Partiets kanske största vinnare är De gröna. Miljöpartiet åkte ur nationalrådet helt och hållet i valet för två år sedan – men kommer tillbaka som landets fjärde största parti och som en möjlig kungamakare.

De gröna får kring 14 procents stöd, enligt vallokalsundersökningarna. Därmed blir det ett av partierna som ÖVP kan vända sig till i hopp om att få till stånd en parlamentarisk majoritet – men det kommer att krävas eftergifter, enligt partiledaren Werner Kogler.

– Det måste ske radikala förändringar i politiken, säger han till österrikisk tv under valkvällen, rapporterar Reuters.

– Vi behöver en signal om en helomvändning.

De senaste månadernas skandaler har satt ÖVP:s Sebastian Kurz i en knepig situation – och frågan är vilket eller vilka partier han ska regera tillsammans med.

Sedan andra världskrigets slut har Österrike mestadels styrts av storkoalitioner mellan det konservativa Folkpartiet, ÖVP, och Socialdemokraterna, SPÖ. Den tiden är förbi. De senaste åren har det politiska läget i landet varit mer turbulent och styrkeförhållandet mellan de forna storpartierna är kraftigt förändrat.

Misslyckade FPÖ-samarbeten

– ÖVP och Sebastian Kurz startade den här valrörelsen med 15 procents försprång mot Socialdemokraterna, och det är historiskt, säger Kathrin Stainer-Hämmerle, professor i statsvetenskap vid Kärntenuniversitetet, i en intervju med TT som gjordes inför valdagen.

När den unge Kurz tog över ÖVP gick väljarstödet starkt uppåt och ledde till en klar valseger hösten 2017. Det var dock inte tillräckligt för att regera utan stöd. Trots varningar valde Kurz att samarbeta med högerpopulistiska Frihetspartiet, FPÖ. Tre gånger tidigare hade FPÖ suttit i regeringsställning – och tre gånger hade samarbetena kraschat.

Annons

Den fjärde gången blev inget undantag. Anledningen: avslöjandet av en komprometterande videoinspelning med FPÖ:s partiledare, tillika landets vicekansler Heinz-Christian Strache. Den så kallade Ibizaskandalen ledde till regeringens kollaps och till söndagens nyval.

Viktigt med anseendet

Rent politiskt ligger ÖVP närmast FPÖ, men det är tveksamt om Kurz vågar ge högerpopulisterna en ny chans, enligt Kathrin Stainer-Hämmerle.

– Jag tror att det blir svårt för honom att gå ihop med FPÖ, med tanke på vad det skulle leda till för reaktioner utomlands. Sebastian Kurz vill inte bli illa ansedd, omdömet utomlands är väldigt viktigt för honom, säger hon.

Alternativen som återstår då är socialdemokratiska SPÖ och De gröna. I en eventuell "turkos-grön" allians med De gröna väntas dock Sebastian Kurz vilja inkludera liberala Neos för att inte behöva regera helt på nåder av De grönas mer vänsterorienterade företrädare.

Under de långa samtal som väntas kommer Österrike fortsätta styras av förvaltningsregeringen som tog över i somras, med förbundskansler Brigitte Bierlein som förbundskansler.

Martin Mederyd Hårdh/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons